Näringsliv

Lönande återvinning

Bli av med den gamla gräsklipparen som står och rostar, klädställningen som havererat eller ljusstakarna du fått men alltid avskytt. Lämnar du metallskrotet på rätt ställe kan du till och med få betalt för det.

På Metallhanteringen i Svedjeholmen är det full fart. Det lämnas, lastas, dricks kaffe och pratas såväl vikt och värde som väder.
– Det var en kompis till mig som brukar sälja som tipsade mig att fara hit. Det här är tredje gången jag är här, säger Björn Bjurinder som sålt såväl bilbatterier som en gräsklippare till återvinningen.
– Av någon anledning så samlar man ju på sig. Drar man ihop lite plåtfälgar, takplåtar från lekstugan, en gammal grill och en utemöbel i metall så blir det en del. Man kan säkert göra en vända per år. Dessutom bor jag i Domsjö, så det passar bra att köra hit istället för till Må. De kör ändå hit med det sedan, så det känns som bättre miljötänk att ta hit det direkt.

– Det finns två ställen man kan lämna skrot på i Örnsköldsvik, det är Stena Recycling och här hos oss i Svedjeholmen, säger ägaren Christer Lindberg och berättar att Metallhanteringen flyttade till sin nuvarande plats i Svedjeholmen i februari efter att de tagit över från Kuusakoski Recycling som lagt ner verksamheten i Köpmanholmen men numer har ett samarbetsavtal med Christer genom Kuusakoskis Thomas Sträng.
– Det metallskrot du slänger på soptippen hamnar här, säger Thomas. Vi lastar om allt skrot och skickar vidare till Skellefteå för återvinning.
– Sen har vi massor av lådor hos olika idrottsföreningar, som Björna IF, i Själevad och i Trehörningsjö. De får pengarna för det skrot som läggs i dem, säger Christer.

Priserna för skrotet som lämnas varierar över tid, men brukar ligga på strax under en krona per kilo för järnskrot, som ger minst, upp till 30 kronor kilot för koppar. Däremellan ligger andra metaller som rostfritt stål, aluminium och mässing.
Den som lämnar kan komma med ett lass blandade metaller, men för att få ut så mycket som möjligt är ett tips att sortera skrotet väl. Ta bort allt som inte är metall och placera de olika metallerna för sig.
– Det vanligaste är takplåt, skulle jag gissa. Cyklar, kopparrör från folk som bygger om hemma och allt möjligt annat. Mycket är bonnskrot, säger Christer och förklarar att det är många som städar lagården hemma som kommer in med stora mängder.
– Vi fixade upp en järnbåt på nästan 30 ton och kan ordna transport av det mesta.








 

Publicerat