Örnsköldsvik

Ö-viks kommun kommenterar Uppdrag granskning

Ikväll sänder Uppdrag granskning ett program där man fokuserar på att ett antal kommuner i norra Sverige valde att engagera sig i etanol- och miljöutveckling som delägare i företaget Sekab.

Örnsköldsviks kommun var en av de kommunerna och vill med anledning av programmet redan på förhand göra ett antal förtydliganden. Dessa gäller motiven till kommunernas köp av Sekab, kommunens ekonomi, frågan om juridiska bedömningar, avtalet med VD i Tanzania och om försäljningen av bolagen i Tanzania och Mozambique.

Kommunernas köp av Sekab - motiven
Kommunens energibolag Övik Energi är delägare i Sekab tillsammans med energibolagen i Skellefteå och Umeå kommuner. Kommunerna är engagerade utifrån ett intresse för att arbeta för ett fossilfritt samhälle där utvecklingen av alternativa, hållbara drivmedel är viktigt för framtiden. Som en del i den offensiva samhällsutvecklingen såg Örnsköldsviks kommun tillsammans med övriga det som viktigt att bli centrum för forskning och utveckling.

Örnsköldsviks kommun har fört och för en aktiv näringspolitik för att bredda näringslivet och skapa förutsättningar för jobb och utveckling. Olika tider har krävt olika insatser. Under årens lopp har kommunen tagit initiativ till att bland annat bygga fastigheter för tjänstesektorn, att skapa förutsättningar för företag att utvecklas, att utveckla energi- och miljöområdet och nu även att utveckla
turismnäringen. Kommunen har viljan och ambitionen att även i fortsättningen att ta ansvar för att utvecklas för framtiden, där kommunen har en roll och riskerna är låga.

Att Övik Energi tillsammans med Skellefteå Kraft och Umeå Energi, Länsförsäkringar i Västerbotten, OK Ekonomisk förening och EcoDevelopment, efter att aktier lades ut till försäljning gick in i Sekab, var ett led i arbetet med att utveckla de gröna näringarna. Regionens aktörer var angelägna att arbeta för att trygga etanolkunnandet och utvecklingen för en fossilfri framtid och för en positiv utveckling för Örnsköldsvik och regionen.

Kommunerna är engagerade utifrån ett intresse för att arbeta för ett fossilfritt samhälle där utvecklingen av alternativa hållbara drivmedel och kemikalier är viktigt för framtiden. Som en del i den offensiva samhällsutvecklingen såg Örnsköldsviks kommun tillsammans med övriga det som viktigt att bli centrum för forskning och utveckling.
Ambitionen att vara en god ägare av Sekab och bidra till en positiv utveckling så att intresset från investerare ökar och kommunen kan gå ur bolaget.

Kommunernas försäljning av bolagen i Tanzania och Mozambique

Bolagen i Tanzania och Mozambique såldes 2009 efter att Sekabs ägare krävde att man
skulle så snabbt som möjligt avveckla eller sälja de utlandsprojekt som företaget gått in i för att söka nya lösningar på råvaruproduktionen för etanolproduktionen. Idag har Sekab intressen i bolag i Polen och Ungern, men uppdraget är alltså att avveckla eller sälja.

Ersättningen inte rimlig ur kommunal synvinkel
Ur en kommunal synvinkel är sådana villkor som Uppdrag granskning beskriver att VD i Tanzania hade inte rimliga. Beslutet om ersättningen togs av Sekab utifrån affärs- och näringslivsmässiga utgångspunkter beträffande utlandsavtal.

Kommunens ekonomi
Örnsköldsviks kommun har en ekonomi i balans. Kommunen och dess bolag hade positiva resultat 2013 och räknar med positiva resultat även 2014. Den kommunala skattesatsen 2014 är lägst i länet och bland de lägsta i Norrland. Kommunen har på drygt två och ett halvt år minskat koncernens låneskuld med nästan 1 miljard kronor. Låneskulden är fortfarande hög men kommunkoncernen har
också betydligt högre tillgångar i jämförelse med övriga kommuner i Sverige. Den kommunala verksamheten levererar plusresultat och nästan alltid i nivå med fullmäktiges mål. Resultatet för kommunen 2013 var +75 Mkr, och resultatet för 2014 beräknas bli + 48 miljoner kronor enligt månadsuppföljningen i juni. Det är 6 miljoner kronor bättre än budget. Strategin framåt är att med goda resultat samt en måttfull investeringsnivå sänka låneskulderna ytterligare. Den stabila ekonomin gör att kommunen fortsättningsvis har goda förutsättningar att satsa ytterligare prioriterade verksamheter, vilket också framgår av budgetförslagen för 2015.

 

 

Publicerat