Näringsliv

Domsjö Fabriker tävlar om fin utmärkelse

Företaget har nominerats och gått till final i PPI Awards, vilket är något av den globala skogs-industrins Oscars! Klassen är "Bio Strategy of the Year" och vinnaren kommer att tillkännages vid en ceremoni i Boston den 8 oktober.

PPI Awards organiseras av RISI, en världsledande organisation med en rad informations-tjänster till den globala skogsindustrin. Bland annat utges det ledande branschmagasinet PPI, Pulp & Paper International.

PPI Awards omfattar 14 olika kategorier och totalt har 140 olika företag nominerats. Av de nominerade har sedan sex finalister utsetts i varje kategori. Juryn, bestående av internationella experter, ska nu granska finalisterna ytterligare innan de beslutar om vilka som slutligen vinner.
Kategorin "Bio Strategy of the Year" belönar företag som på olika sätt gjort en omställning från traditionella pappersprodukter.
– Vi är glada och stolta över att bli nominerade. Att vi kommit så här långt är ett fint erkännande för vår verksamhet och vår strategi, säger VD Lars Winter och tillägger:
– Det är en bekräftelse på att vårt arbete röner internationell uppmärksamhet. Vi har lyckats ställa om från ett traditionellt massabruk till ett framgångsrikt bioraffinaderi.
Domsjös strategi drogs upp av de förra ägarna som såg nya möjligheter för den nedläggningshotade fabriken. Successivt har strategin genomförts, delvis med hjälp av omfattande investeringar. Ett utvecklingsarbete som fortsatt även sedan Aditya Birla övertog Domsjö Fabriker 2011. Representanter från Aditya Birla kommer även att finnas på plats vid prisutdelningen i Boston.

Domsjö Fabriker har en gång tidigare varit nominerade i PPI Awards. Den gången, år 2011, blev det seger i klassen "Årets affärsstrategi".

Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker AB har under senare år utvecklats från ett traditionellt massabruk till ett avancerat bioraffinaderi som utvecklar, mark-nadsför och producerar specialcellulosa, lignin och bioetanol för den globala marknaden. Omsättningen uppgår till knappt 2 miljarder kr. Bolaget, vars produktionsanläggningar är belägna strax utanför centrala Örnsköldsvik, har 400 anställda i Sverige och 25 i Baltikum. Domsjö Fabriker ingår i den indiska företagsgruppen Aditya Birla.

 

Publicerat