Du är här

2014-08-18 - Utställning
  • Ö-vikskonstnären Jeff Lindahl ställer ut i Sidensjö. Foto: Håkan Nordström

Naturens tolkare

I mer än 30 somrar har han strövat omkring på Rödhällorna i Norafjärden i södra delen av världsarvet Höga Kusten och hämtat inspiration. Nu ställer ö-vikskonstnären Jeff Lindahl ut sina naturtolkningar på Konst & Kamera i Västertjäl, Sidensjö.

För sjätte året öppnar Kerstin och Åke Hultman sitt galleri i natursköna Västertjäl och den här gången har turen kommit till akvarellkonstnären Jeff Lindahl, som var mäkta imponerad av den lokal han nu får ställa ut i.
– När jag kom hit och såg lagårdsbyggnaden undrade jag vad som kunde dölja sig därinne, jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle vara en modern gallerilokal här. Det är riktigt fint, säger Jeff som visar en rad akvareller – de flesta i det större formatet.
Men även om målningarna ofta är stora, och kan ta upp till en månad att färdigställa, så är det inga större naturvyer det handlar om. I stället hamnar man som betraktare intimt nära den natur, företrädesvis sten, klippor och vatten, som Jeff avbildar med närmast fotografisk detaljrikedom.
– Det är någon form av utforskning, jag har alltid varit fascinerad av mönster och former.

I en av målningarna vilar en grupp ljusa stenar i en skreva av röd rapakivigranit, som om en dinosaurie skulle ha lagt sina ägg där. Utställningens största målning avbildar en rullstensås där en sliten röd drake strandat.
De flesta motiven är från Rödhällorna men här finns också en svit på tre målningar som bär titeln ”Tunn is”, där Jeff fångat den tidiga våren vid Höglandssjöns strand.
– Jag jobbar ofta med bildserier för att få något sorts sammanhang, berättar Jeff som i sommar visat två verk på Akvarellsalong 2014 i Edsvik konsthall i Sollentuna.

I slutet av förra året medverkade han också för andra gången vid Biennale Internazionale d'Arte Contemporanea di Firenze i Florens, där han 2011 prisades för en triptyk över Rödhällorna.
– Det är roligt att få vara med på sådana sammankomster. Man träffar många konstnärer och får mycket inspiration och energi.

Jeff har också klart med en utställning i Helsingfors i maj nästa år, men nu är det alltså Konst & Kamera i Västertjäl som gäller. Utställningen pågår till 31 augusti och galleriet har öppet onsdagar 16-20 samt torsdag till söndag 12-16
 

 

Dela med dig av denna artikel på: