Skola & utbildning

Tjej + skolstart = otrygghet

Skolstarten närmar sig med stormsteg, och i samband med det släpper Friends sin årliga rapport om mobbning och kränkningar i svenska skolor. Den vittnar om en tuff situation för många elever, och visar bland annat att var femte tjej på högstadiet har blivit utsatt för sexuella trakasserier.
Friendsrapporten 2014 innehåller svar från 12 766 barn och visar att vart femte barn har blivit utsatt för kränkningar av en annan elev det senaste året. Mobbning, det vill säga upprepade kränkningar, är vanligast på mellanstadiet där elva procent har utsatts vid flera tillfällen det senaste året.
– Vi skulle aldrig acceptera de här siffrorna om det handlade om en arbetsplats för vuxna. Mobbning och kränkningar får förödande konsekvenser både i form av psykisk ohälsa och avhopp från skolan. Det görs inte tillräckligt i frågan och vi efterlyser bland annat en stärkt elevhälsa och obligatorisk utbildning på lärarprogrammet om mobbning, säger Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends.
 
Årets rapport undersöker för första gången problemen med sexuella trakasserier i skolor. Den här sortens kränkningar är vanligast på högstadiet där var femte tjej, dubbelt så många som bland pojkarna, har varit med om sexuella trakasserier. I fritextsvaren berättar unga bland annat om hur andra elever tafsar på dem och sedan ”skämtar bort det”. Unga tjejer är överlag mer utsatta för kränkningar och känner sig mer otrygga i skolan än killar.
– Det får aldrig vara okej att tafsa på någon och sedan försöka rättfärdiga det som ett skämt, säger Lars Arrhenius. Sexuella trakasserier och kränkningar är inget skämt utan de förstör liv. Vår erfarenhet är att sexuella trakasserier i vissa fall blir ett normaliserat beteende och det bekräftas av rapporten såväl som fritextsvaren,.
 
Läs hela Friendsrapporten här: www.friends.se/friendsrapporten
 
Publicerat