Skola & utbildning

STUNG vill skapa ett innehållsrikt studentliv

STUNG, Örnsköldsviks studentförening, arbetar för att optimera studietiden för Örnsköldsviks 700 studenter. Med både aktiviteter och fest vill de erbjuda någonting som passar alla.

– Vi vill skapa en gemenskap, förklarar Merle Krüger, före detta ordförande för STUNG och fortfarande aktiv medlem.

STUNG är en förening för de som studerar vid stadens högskole- och universitetsutbildningar. Det innefattar Umeå Universitet, Mittuniversitetet, Lärcentrum och Yrkeshögskolan. Även de som läser distanskurser eller pendlar till en annan stad är välkommen.

Deras mål är att skapa ett roligare studentliv. Föreningen är ideell och medlemskapet gratis, du blir automatiskt medlem som studerande i Örnsköldsvik. Genom att erbjuda ett smörgåsbord av olika aktiviteter vill man skapa en gemenskap även utanför klassrummen.

– För oss som inte är härifrån är det viktigt att få tillfällen att lära känna varandra. Men även för dem som kommer från Ö-vik, förklarar Merle. I och med att klasserna är mindre än i till exempel större städer som Umeå, vill föreningen skapa en samhörighet även mellan klasserna.

På Kårhuset anordnar STUNG kontinuerligt evenemang på fredagar och lördagar, och ibland onsdagar. De försöker variera utbudet på aktiviteter. Alla är ingen sugen på fest och alkohol, och därför vill STUNG erbjuda mer än det. Till exempel utflykter till Skuleskogen eller andra attraktioner och se värdigheter i staden. Intresset för de olika evenemangen är varierat, och Merle önskar att responsen hade varit bättre.

– När vi kör aktiviteter i Kårhuset är ibland lokalen full och ibland dyker endast två stycken upp, berättar hon.

Problemet är enligt henne att det är få i styrelsen, och därför inte hinner med allt de önskar. Till exempel bättre marknadsföring och fler icke alkoholrelaterade aktiviteter. Hon uppmanar blivande studenter att engagera sig i STUNG.

Just nu ser hon fram mot insparksveckan, som drar igång i och med skolstarten. Det är ett tillfälle för nya studenter att kasta sig in i studentlivet.

– Det är den viktigaste veckan på hela året för STUNG, säger Merle.

Vid frågor kan föreningen nås på sin mejl, Stung.ornskoldsvik@gmail.com.

Publicerat