Skola & utbildning

Magister Hans

Lärare, instruktör och tränare. För det tidigare hockeyproffset Hans Jonsson, 41, handlar vardagen numera om att vara utbildare och vägledare.
Ett fysiskt fenomen har hittat hem.

Han inledde en lång karriär som heltidshockeyspelare under tidigt 90-tal och avslutade den i april 2011 då han starkt bidrog till att Modo Hockey klarade sig kvar i högsta serien efter ödesmatchen mot Södertälje.
Däremellan fyra säsonger i NHL-organisationen Pittsburgh Penguins och när karriären led mot sitt slut var det hög tid att bestämma kring fortsättningen.
– Jag tror att det finns många idrottare på högsta nivå som inte riktigt inser att den dagen ska komma. Åtminstone var det så för mig. Även om man vet att det drar ihop sig så står man plötsligt där, säger Hans.

Han erkänner att det till och med blev några sömnlösa nätter med grubblerier för att lösa frågan hur livet efter idrottskarriären skulle se ut. Men sedan en tid tillbaka har pusselbitarna ramlat på plats och i dag är han en uppskattad idrottslärare på Örnsköldsviks praktiska gymnasium samt driver egen firma i tränings- och friskvårdsbranschen. Och i höst ansluter han dessutom till övriga instruktörer vid Ishockeygymnasiet i Örnsköldsvik.
– Träningen betydde allt för min karriär så det känns fantastiskt bra att jag kan fortsätta med det. Det finns fortfarande mycket att göra på det här området och jag tycker att det är viktigt att ha visioner.
– Jag kan absolut tänka mig att arbeta inom den här branschen även på andra platser. Vi får se vad som händer, men ett framtida äventyr på en annan plats eller i ett annat land skulle vara roligt.

Förra året fullbordade han sin utbildning till elittränare vid STAC i Ronneby, ett holistiskt tränings-, utbildnings- och idrottsmedicinskt center med inriktning mot träning, kost och livsstil.
– Nu ska det bli spännande att bekanta sig med hockeygymnasiet, se verksamheten från nära håll och lära sig hur de arbetar. Det är ju några år sedan man själv var där, säger Hans och spricker upp i ett stort leende.
Vid 41-års ålder är han nästan lika vältränad som när han var aktiv. Och med betydligt mer kunskaper kring ett bättre välmående, bättre resultat och högre energinivåer har han inte en enda krämpa efter 20 år av seniorishockey på högsta nivå.

Erfarenheter han numera delar med sig av till gymnasielever, hockeygymnasister och till närmare 15 individuella uppdragsgivare, däribland den nuvarande NHL-backen Victor Hedman.
– Jag har lärt mig vad bra uppbyggnadsträning handlar om, hur man förebygger träningsrelaterade skador och hur ett träningsupplägg kan individanpassas så att utövaren kan prestera bättre, säger Hans.

Hade han burit på den kunskap han har idag även under den aktiva tiden kanske det inte stannat vid 25 Stanley Cup-matcher, 242 NHL-matcher, 88 landskamper och 648 elitseriematcher.
Men det räcker ganska bra det också.

Fakta
Namn: Hans Jonsson.
Ålder: 41 år.
Klubbar: Järveds IF, Modo Hockey, Pittsburgh Penguins.
Familj: Gift med Linda. Barnen Ville, 10, Vendela, 9, och Totte, 6.
Bor: I villa i Lakasund, Bonässund.
Aktuell: Har sedan en tid tillbaka inlett en ny karriär som personlig tränare, instruktör och lärare.

 

Publicerat