Du är här

2014-08-11 - Väder
Att söka sig till höga punkter vid ett åskväder bör undvikas i och med att blixten söker sig till de högsta punkterna.

Undvik duschen när det åskar

På senaste tiderna har åskan dykt upp frekvent. Molnen har svartnat och svävat in med muller över staden. När ovädret är i farten finns det en del saker som man kan tänka på.

Det är många som tycker ovädret är obehagligt, men det är inte många som påverkas direkt sett av åskan. Endast 17 personer träffas av blixten per år i Sverige, enligt SMHI. Men för att slippa vara en av dem och för att skydda sina ägodelar, finns det ett par saker som går att tänka på när ovädret drar in över staden. 


Först och främst bör man tänka på att blixten alltid letar efter den högsta punkten. Därför bör man inte arbeta på en ställning under ovädret, att flyga drake är rent av dumt och att stå själv på en stor plan yta - ingen bra idé. Därför är inomhus ett klart bra alternativ. 


Både hus eller bil är bättre än att vara utomhus. Men man bör tänka på att i bilen är det mycket som är tillverkat av metall, och det leder ström. Därför är det generellt sett bra att undvika metall vid åskoväder, och när du sitter i bilen - unvik att ta i metalldelarna. 


För att skydda hus och prylar bör all elektronik stängas av eller kopplas ut i hemmet . Det kan skapa abstinens och kanske känns det isolerat ett par timmar, men det minskar risken för förstörda saker. 


När att surfa på internet eller se på "bonde söker fru"  inte längre är ett alternativ kanske det känns frestande med en dusch - men unvik det. Generellt sett bör man hålla sig borta från vatten eftersom det leder ström.

Dela med dig av denna artikel på: