Du är här

2014-07-15 - Nyheter/Reportage
  • Som färdig civilekonom hoppas Reason på att kunna starta ett eget företag, helst inom livsmedelsbranschen. "Alla behöver äta, och därför kommer man alltid ha kunder" säger han.
  • Stellan Bäcklund och Reason Sithole har tidigare haft mejlkontakt, och har under dessa tre veckor lärt känna varandra ännu mer. Foto: Torbjörn Lindgren

Besöker faddrar i Örnsköldsvik

Reason Sithole från Zimbabwe är snart färdigutbildad civilekonom. Under tre veckors tid har han besökt de människor som gjort det hela möjligt. Det har varit en omtumlande, men lärorik resa.

- Det är mycket från resan jag kommer ta med mig i framtiden, berättar han.

Reason ler och tittar sig försynt omkring. Han ger sina studiesponsorer från FN-föreningen en extra blick. Efter ett par intensiva veckor är det snart dags att åka hem. Reason tar ett djupt andetag, funderar lite, och börjar med att berätta från början.

– Jag har alltid varit ambitiös i skolan, börjar han.

Redan som barn utmärkte han sig. Han har alltid haft lätt för sig i skolan och kallades tidigt för en studiebegåvning av både lärare och rektorer. Men född in i en familj med tre syskon och en ensamstående mamma, så var det inte bara han som skulle till skolan. Varje år skulle den obligatoriska skolavgiften in, för alla fyra. En svår ekvation när Zimbabwe har hög arbetslöshet, och ett jobb är en raritet. Det gick inte alltid att få ihop pengarna.

– Jag fick ta ett uppehåll på fyra år för att samla ihop pengarna till nästa skolavgift, berättar han försiktigt. Han vill inte riktigt utveckla det, utan lämnar det bakom sig, och fortsätter berätta.

Hjälp att finansiera studierna

Det var svårt, om inte omöjligt att kunna fortsätta studera och samtidigt samla in pengar. Vändningen kom när han träffade politikern Margaret Dongo, som fick upp ögonen för Reason och hans begåvning. Hon blev hans mentor, och öppnade upp dörrarna för ett samarbete med FN-föreningen i Bjästa. De började 2005 att hjälpa Reason finansiellt med studierna, då han ingick i projekt där förenings stödjer ungdomars utbildning.

Stellan Bäcklund, ordförande för föreningen, berättar hur de snabbt snappade upp att Reason hade stor potential. I vanliga fall brukar de endast stödja elever gymnasiet ut, men när det för Reason blev på tal om eventuella universitetsstudier, ville Stellan ta det steget längre.

– Jag skickade ut ett mejl till föreningens medlemmar för att se om intresset fanns för en specifik fond för Reason, och otroligt många nappade, berättar Stellan nöjt.

Under sina år på universitetet har han fått stöd från ungefär ett dussin personer. De har under tre år bidragit med drygt 100 000 kronor sammanlagt. Det har gått till det allra nödvändigaste som hyra och skolavgift.

– Jag är otroligt tacksam, säger Reason.

Intensiva, men lärorika veckor i Örnsköldsvik

Stellan och Reason har tidigare haft kontinuerlig mejlkontakt, och Stellan har även varit på besök i Zimbabwe. När Reason skulle gå på vinterlov (det är nu vinter i Zimbabwe) började de se över möjligheterna för Reason att besöka Sverige.

– Båda parter har velat träffa varandra, förklarar Stellan.

Christina Strömberg, en av faddrarna, tycker det var otroligt givande att få träffa personen bakom namnet.

– Reason är en sådan underbar person! Han kommer kunna gå långt, säger hon,

Tempot under besöket har varit 110 km i timmen, och Reason har rest runt i Sverige och utöver det besökt olika företag inom sin framtida bransch. Han hoppas att få nytta av det senare i sitt arbetsliv, och att han faktiskt kommer att kunna jobba med det han vill.

– Helst skulle jag vilja öppna en livsmedelskedja. Alla behöver äta, och därför kommer man alltid ha kunder, berättar han. Chansen är stor att han först kommer få arbeta som lärare, på grund av arbetsmarknaden.

– Det är där det finns jobb, säger han, men hoppas på att inom en snar framtid kunna utöva ekonomyrket i praktiken.

Av besöket, kommer han främst ta med sig vänskapsbandet som bildats, den värmen och humor det tillfört.

Dela med dig av denna artikel på: