Mat & dryck

Slipp bakterierna när rötmånaden börjar

En månad full av magsjuka, bananflugor och rutten mat. Inte särskilt trevligt, inte särskilt hygienisk. Rötmånaden närmar sig, och det blir extra viktigt att hantera maten rätt.

Det handlar om en period som startar i slutet av juli och pågår till senare delen av augusti. Värmen och fukten under sommaren gynnar bakterier extra mycket, och matvaror blir känsligare. För att undvika magsjuka och svinn är det viktigt att ha koll. Dessa tips delar Svenska livsmedelsverket med sig av på sin hemsida.

Först och främst, håll frys- och kylvarorna kall hela vägen från affären till kylskåpet. Hinner de smälta förkortas hållbarheten betydligt, en frysväska kan vara behändligt. Kontrollera sedan ditt kylskåp, sätt temperaturen på + 5, och placera känsliga livsmedlen där det är som kallast i kylskåpet.

Lita på dina sinnen, din smak och lukt. Smakar det konstigt och luktar det fotsula, då är det nog inte helt okej och bör inte ätas. Det är även extra viktigt att tvätta händerna med jämna mellanrum.

För att undvika svinn, planera storleken på koket i förväg. Hur många är ni egentligen som ska äta, och hur stora portioner brukar ni ta?

Det är även viktigt att ta hand om sår och dylikt under rötmånaden, i och med infektionsrisken i värmen.

Publicerat