Du är här

2014-07-11 - Örnsköldsvik
  • Sjöstedt pratade bland annat med företagets anställda om hur de anser det fungerar att arbeta sex timmar per dag. Foto: Sofie Edmark
  • Maria Bråth är VD för Brath AD och är mycket nöjd med hur bra det fungerat med kortare arbetsdagar.

Sjöstedt pratade arbetstider med Brath AB

När vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt besökte Brath AB i Örnsköldsvik var det arbetstidsförkortning som stod på agendan.

Brath har sedan sin start 2013 haft sex timmars arbetsdag med en fulltidslön som princip. Under Sjöstedts timmeslånga besök låg fokus på att diskutera hur företaget upplever att deras arbetstider påverkar dem. Maria Bråth, VD, berättade att hon själv endast märker av positiva effekter. Företaget expanderar och lönsamheten, den ligger bra till.

– Kanske har vi marginellt mindre produktion än vad vi annars skulle ha haft, men vi vinner på så mycket annat, menar hon.

Bråth tror varje arbetstimme blir effektivare, och att det främst gynnar det psykiska välmåendet. Hon upplever att deras anställda är gladare än på många andra arbetsplatser, och mår väldigt bra. Med två timmar extra varje dag blir livspusslet enklare. Vilket i sin tur speglar av sig positivt i arbetet.

– Jag tycker fler företag bör fokusera på den ”mjukare” delen, människan bakom den anställde. Inte bara personalkostnaderna, menar Bråth.

Vänsterpartiet har länge diskuterat arbetstidsförkortning, och planerar att ta upp frågan nästa mandatperiod, när de bearbetat frågan ytterligare. De har först en del som måste diskuteras, bland annat hur matchningsproblem ska skötas.

– Ett förslag är att först satsa på utbildning, främst inom de yrken det skulle bli brist inom som vården och dylikt, säger Sjöstedt, som är mycket nöjd med dagens besök. Han har länge velat besöka Brath, och tänkte att det var dags att passa på nu innan det kommande valet.

- Brath är ett levande bevis på att arbetstidsförkortning fungerar. Det fick jag bevis på idag, anser Sjöstedt.

Dela med dig av denna artikel på: