Du är här

2014-06-19 - Utställning
  • Michael Wegerer ställer ut på Galleri Lokomotiv denna månad. Foto: Håkan Nordström

”Hela himlen är en målning”

Sedan början av juni har konstnären Michael Wegerer från Wien bott och arbetat hos ÖKKV i Kulturfabriken. Nu ställer han ut de verk han hunnit skapa i Ö-vik på Galleri Lokomotiv.

Himlen ovanför Kulturfabriken har Michael Wegerer scannat en gång i timmen under ett dygn, och sedan satt ihop till en konstfilm. Det är ett av de verk man nu kan se på Galleri Lokomotiv.
– Ljuset här uppe var det första som slog mig, ert nordiska ljus. Jag intresserar mig för hur ljus och färg samspelar och det första jag gjorde här var att scanna himlen. Hela himlen är en målning för mig, säger Michael som blandar traditionella tekniker med moderna digital teknik
Utifrån de scannade bilderna har han också gjort screentryck på rispapper, ett tunt ljusgenomsläppligt papper som gör att han kan fortsätta experimentera med ljuset.

– Ibland använder jag mig av aluminiumfolie bakom screentrycket så att ljuset kan skina genom rispapperet och reflekteras tillbaka på bilden.
Anledningen till att Michael befinner sig i Ö-vik är det samarbete som Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad, ÖKKV, har sedan 2011 med organisationen Artist In Residence, AIR, i Krems i Österrike. Med stöd från Kunst & Kultur Niederösterreich har ett stipendium instiftats som konstnärer kan söka för att kunna resa till Ö-vik och arbeta här under en månad. På samma sätt kan konstnärer i Norrland ansöka om att få arbeta i Krems.
– Jag hade turen att få komma hit. Jag intresserar mig för det skandinaviska landskapet och de bilder jag visar upp nu har alla att göra med det här området. De är en reaktion på vad jag har sett och vad som influerat mig.
Utställningen på Galleri Lokomotiv pågår månaden ut.

 

Dela med dig av denna artikel på: