Näringsliv

Turismutveckling i landsbygd

Här kan du läsa rapporten som beskriver utmaningar och möjligheter till turistisk utveckling på landsbygden i Örnsköldsvik.

I arbetet med att utveckla turismen har Örnsköldsviks kommun och Visit Västernorrland, efter önskemål från landsbygdsgruppen i Örnsköldsvik och Örnsköldsviks bygderåd låtit företaget Razormind ta fram en rapport som beskriver utmaningar och möjligheter till turistisk utveckling på landsbygden. Rapporten ger förslag på koncept och turistiska infrastuktursatsningar som bedöms möjliga att utveckla i Örnsköldsvik, liksom metoder och verktyg tillämpliga för landsbygdssatsningar i hela länet.

Tillgängligheten är en av utmaningarna för landsbygdsturism. Digital närvaro och mobil täckning har blivit allt mer avgörande. Dagens besökare vill kunna se, boka och betala produkten direkt i sin mobil. Den viktiga marknadsföringen mellan en nöjd besökare och dennes nätverk sker också omedelbart och genom digitala kanaler.

Att ta tillvara attraktiva miljöer längs vandrings- och skoterleder nämns som ett koncept med utvecklingspotential. Det kan till exempel handla om shopping, mat och uthyrningsmöjligheter i anslutning till lederna samt aktiviteter och arrangeman längs lederna.

Rapporten pekar också på att kunniga, entusiastiska och uthålliga entreprenörer som har en historia att berätta samt digital tillgänglighet är viktiga verktyg för till turismutveckling på landsbygden

– Vi har nu fått en värdefull genomlysning att använda i det fortsatta samarbetet mellan kommunen och de många aktörer som är engagerar sig för att utveckla besöksnäringen på landsbygden. Rapporten pekar också på värdet av nätverk och att tänka i större cirklar. Våra stora företag och de mindre turistentreprenörerna kan tillsammans skapa värde för båda parter och flera små aktörer kan skapa gemensamma erbjudanden, säger Siv Sandberg, turistchef i Örnsköldsvik.

Rapporten kommer nu att behandllas i kommunernas nya turismbolag Höga Kusten Turism AB.

Här kan du ta del rapporten ”Turistisk infrastuktur, landsbygden i Örnsköldsvik” i sin helhet.

Publicerat