Du är här

2014-06-16 - Utställning
 • Exempel på keramikern Ann-Britt "Amba" Haglunds konst. Foto: Nils Ågren
 • Lisa W Carlsson. Foto: Nils Ågren
 • Lisa W Carlsson. Foto: Nils Ågren
 • Roger Metto. Foto: Nils Ågren
 • Roger Metto. Foto: Nils Ågren
 • Roger Metto. Foto: Nils Ågren (Bilden är beskuren)
 • Ann-Britt "Amba" Haglund. Foto: Nils Ågren
 • Ann-Britt "Amba" Haglund. Foto: Nils Ågren
 • Jörgen Nilssons bronsfiguriner. Foto: Nils Ågren
 • "Ett alldeles korrekt självporträtt" i gips av Jörgen Nilsson. Foto: Nils Ågren
 • Jörgen Nilsson och sambon Monica Bergström passade på att njuta av solen och det goda fikat på Galleri Utås. Foto: Nils Ågren
 • Mycket konst blir trottsamt om man är liten och då kan man passa på att leka med mormor, tycker Elina Ågren. Foto: Nils Ågren

Konst i lantlig miljö

I söndags öppnade Galleri Utås och som vanligt finna mängder av vackra konstverk att beskåda.

Ö-vikskonstnären Jörgen Nilsson är en av utställarna i sommar på Galleri Utås norr om Husum. Nyligen invigdes hans skulptur ”Ett alldeles korrekt självporträtt + skata” i brons och granit vid Bredbyskolan. Nu finns en snarlik skulptur i gips att beskåda i Utås.

Självporträttet vid Bredbyskolan, där Jörgen gick som ung, är egentligen fem självporträtt. Fem huvuden på en kropp.

– Jag försökte komma ihåg hur jag upplevde tiden då jag var elev på skolan, hur det kändes att vara i den åldern, berättar Jörgen. Det var mycket som hängde i luften. Hur skulle man vara, och med vem? Vad skulle man arbeta med senare i livet? En rätt jobbig tid för en rastlös grabb med mycket nyfikenhet. Detta tillstånd i kombination med lite koncentrationssvårigheter gjorde klassrumssituationen rätt för virrande.

Det är långt ifrån första gången Jörgen använder sig själv som modell. Bland annat gjorde han en skulptur i skala 1:1 av sin egen kropp som visades upp en sommar i konstprojektet ”Konsten går iland på Ulvön”.

– Det är lätt att det blir så, jag finns ju alltid till hands.

Det har hunnit bli 15 år sedan Jörgen ställde ut senast på Galleri Utås och när det nu är dags igen visar han upp ett antal mindre bronsfigurer, och  alltså en stor gipsskulptur – med sju huvuden, alla självporträtt.

Förutom skulpturer arbetar Jörgen även med måleri ibland.

– Men de akvareller jag målat på senare tid håller inte riktigt måttet tycker jag. Jag har haft för lite tid till måleriet, nu vid 58 års ålder börjar jag inse att det finns gränser för hur mycket man har tid med.

De senaste tio åren har Jörgen varit anställd som projektledare och konstkonsult hos Statens Konstråd, med uppgift att köpa in och placera ut samtidskonst i statens fastigheter samt lokaler med statlig verksamhet. Ett uppdrag han nu håller på att avsluta, vilket innebär att mer tid kan ägnas åt det egna skapandet.

– Jag har rest mycket de här åren, och det blir knäckande. Men det har varit ett intressant jobb på många sätt, inte minst att genomföra stora konstprojekt. Själva hantverket har varit ständigt närvarande för mig. Samtidigt har jag byggt en ateljé här hemma som jag vill använda mer i framtiden. Nu ska jag försöka koncentrera mig på mitt eget arbete utan att ha så många bollar i luften som jag haft de senaste åren.

Som vanligt när det handlar om sommarutställning på Galleri Utås har galleristen och konstkännaren Margareta Olofsson kopplat samman flera konstnärer. Just samspelet mellan olika uttryckssätt har blivit ett signum för hennes välkomponerade utställningar.

I år samsas Jörgen Nilsson med Lisa W Carlson från Härnösand som visar textil, screentryck och foto, Roger Metto från Kiruna, men numera verksam i Stockholm, som visar måleri samt keramikern Ann-Britt ”Amba” Haglund som har sin ateljé i Gustavsberg.

– Jag känner Roger väl, jag var bland annat med och installerade ett stort verk av honom på Kristinaskolan i Härnösand. Lisa känner jag också men däremot blir Amba en ny bekantskap för mig.

På Galleri Utås finns det varje sommar något nytt att bekanta sig med, att upptäcka. Nya konstnärer med skiftande stilar och tekniker. Galleriet har öppet alla söndagar, med servering, till och med 27 juli. Övriga tider kan man besöka galleriet efter överenskommelse.

 

Dela med dig av denna artikel på: