Du är här

2014-06-16 - Örnsköldsvik
– Båtsmanstorpets uteplatser används flitigt, säger enhetschef Eva-Karin Wikman. Bild: Örnsköldsviks kommun

Båtsmanstorpet nominerat i tävling om bästa boende för äldre

PRO Ångermanland har nominerat Båtsmanstorpets vård- och omsorgsboende i Svedjeholmen som en av kandidaterna i tävlingen Bästa äldres boende 2014.

Tävlingen, som ordnas för andra året, arrangeras av PRO och Rikshem med syfte att uppmärksamma bra boenden och visa goda förebilder till inspiration för ny- och ombyggnad.

De kriterier som bedöms är boendets sociala miljö, närhet till service, inomhus- och utomhusmiljö samt estetisk utformning.

– Vi har valt att lyfta fram Båtsmanstorpet som ett mycket bra exempel på boende för äldre. Det är nära till olika former av samhällsservice och såväl inomhus- som utomhusmiljö imponerar, säger Rolf Lindström, ledamot i PRO Ångermanland och en av de som står bakom nomineringen.

På Båtsmanstorpet finns gott om ytor för gemenskap och det ingår i schemat att de boende ska erbjudas någon aktivitet varje dag. Det handlar inte om stora arrangemang. Det viktiga är den sociala dimensionen av aktiviteten som t.ex. att sitta ned och samtala eller spela ett spel. På fredagarna turas avdelningarna om att bjuda in varandra på någon aktivitet och gemensamt fika.

Alla boende ska också erbjudas utevistelse minst en gång i veckan, året om. Var och en avgör sedan om han eller hon vill gå ut. Sommartid är det många som dagligen vistas ute i den lummiga trädgården där det också finns en paviljong med utsikt mot älven.

– Oavsett hur det går i finalen är vi glada och stolta över nomineringen. Att pensionärsorganisationerna vill uppmärksamma Båtsmanstorpet ser vi som ett kvitto på att vi har en bra miljö och att vi har prioriterat ett arbetssätt som skapar trivsel för de boende, säger enhetschef Eva-Karin Wikman.

Vinnaren i Sveriges bästa boende för äldre 2014 koras 2 juli, under politikerveckan i Almedalen.


 

Dela med dig av denna artikel på: