Näringsliv

Svetsmetod testas i Örnsköldsvik

Nya innovationer behöver nya tekniker. Det var anledningen till att koreanska svetsare besökte Örnsköldsvik för att lära ut en svetsmetod som ska möjliggöra ett annat sätt att bygga vindkraftverk.

I Bergströms Nya Mekaniskas stora lokaler i Gålnäs industriområde lyser både flitens lampa och den intensiva svetslågan när de första stegen i utvecklingsbolaget Erigovis stora vindkraftsprojekt tar sin fysiska början. Företaget har, med hjälp av utvecklingspengar från Energimyndigheten, utvecklat Erigoraise – en metod för att resa prefabricerade tremeterssektioner till vindkraftstorn på plats genom att svetsa, måla och sedan lyfta upp sektionerna en efter en tills ett helt torn är byggt. För att det ska fungera praktiskt krävs specialkompetens och det är detta som är anledningen till ett besök av Hyundai Welding som skickat fem svetsare och tekniker till Örnsköldsvik där en speciell teknik för första gången används på europeisk mark.

Svetsmaskinen använder sig av EGW, Electrogas Welding, och svetsar samman de tjocka plåtarna i ett enda drag, istället för att fylla mellanrummet med flera strängar som behövs vid konventionell svetsning. Tre meter vertikalt i taget, lagom för vindkraftverktornets sektioner, klarar tekniken som traditionellt används vid skeppsbygge i Korea.
– Vad som gör metoden så unik är att du kan svetsa mycket mer på en bråkdel av tiden det tar vid konventionell svetsning, säger Patrik Von Ahn, vd och delägare i Erigovis och berättar att tekniken nu ska testas och anpassas för att passa både plåtarna som används och den innovativa byggnadsmetoden.
För att verifiera tekniken ska ett fullskaligt torn på 72 meter tillfälligt byggas på Oskar Strandbergs industriområde med en 282 kvadratmeter stor reklamskylt vilandes på toppen.

Justin Chung, General Manager på Hyundai Welding, är nöjd med hur projektet fungerar och ö-vikssvetsarnas framsteg. Han tipsar och korrigerar medan de tre svetsarna från Örnsköldsvik som är utvalda att lära sig tekniken testar och frågar.
– Jag är nyfiken och det är kul att lära sig någonting nytt, säger Antoni Kampakol, Bergströms Nya Mekaniska som är en av de tre svetsare som får tillfälle att lära sig tekniken av de koreanska experterna.
– De andra två är Stefan Arnebrant och Morgan Edin som båda jobbar för Erigorais AB.
– Vi har hållit på i 20 år och inte sett någonting liknande, säger Morgan. Hela projektet är intressant och det är kul att vara med om en ny grej som ingen annan

 

Publicerat