Lokalt

Kunskap och känsla i närnatur

Inom ramen för projektet ”Kunskap och känsla i närnatur” ett LONA-projekt i Örnsköldsvik (lokala naturvårdssatsningen) samlades 120 anställda inom vård- och omsorgs- och LSS-boenden inom Välfärdsförvaltningen.

Dessa dryga hundratalet anställda ska så småningom fungera som ambassadörer på sina arbetsplatser och sprida kunskaperna och insikterna de fått under utbildningsdagarna bland sina kollegor. En uppföljande halvdag blir det till hösten.

Att ta var på naturens läkande inverkan är ingen ny kunskap men på 1980–talet så gjordes det studier i USA som verkligen visade på naturens betydelse för ”läkning” och återhämtning.
Det här är en kunskap som är allmänt känd, att det finns en läkande potential i att använda naturen det är nog alla eniga om men hur det ska gå till och hur miljöerna ska se ut, det är de frågorna som vi inte har alla svaren på, berättar Lillian Lavesson som var en av föreläsarna på Välfärdsförvaltningens utbildningsdagar i ämnet ” Kunskap och känsla i närnatur”.

– Chefer på alla nivåer, politiker med flera, alla de måste vara medvetna om vikten av detta. För det första måste man inse värdet av den yttre boendemiljön och naturens potential och sedan måste man organisera verksamheterna utifrån det, menar Lillian och fortsätter:

– Vi har en fantastisk sjukvård. De medicinska framstegen har ju varit enorma de sista årtiondena och kanske lever vi kvar i tron att medicinernas helande inverkan är nog, man har tappat bort de mänskliga behoven. Vi är ju trots allt tätt sammankopplade med naturen.

– Det handlar om att få en egen upplevelse av naturen, först när du har känt storheten eller känt kommunikationen med naturen så vet du värdet av det och då kan du ge detta till andra i din omgivning. Men grundförutsättningen för att kunna tillgodogöra sig de positiva effekterna är att man känner sig trygg i miljön.

Birgitta Edin- Westman, Folkhälsoutvecklare i Ö-viks kommun:

– Vi måste försöka se till att man ska förstå och se vilka vinster man kan göra genom att brukarna ges möjlighet att vara mer utomhus, att utemiljön används för att förbättra brukarnas livskvalitet, Effekterna är bl.a. bättre sömn, ökad aptit, mindre behov av läkemedel ja ett bättre mående både fysiskt och psykiskt och socialt. Ett sätt vi tror på är att ha ambassadörer som kan pusha på, uppmuntra och driva det här arbetet vidare och det är en av tankarna med dessa utbildningsdagar.

Målet är solklart menar Birgitta. Äldre och funktionshandikappade som själva vill - bör få möjlighet till  mer meningsfull vistelsetid utomhus. Utvecklingsarbetet ska leda fram till att personalen får de rätta verktygen för att kunna ta tillvara på den viktiga utemiljön och på sikt hoppas vi på att bättre möjligheter skapas för mer ändamålsenliga utemiljöer.  


LONA- projektet = lokala naturvårdssatsningen (medel från Naturvårdsverket med samordning av Länsstyreslen)

 

Publicerat