Musik

Våren går i F-dur

I morgon söndag arrangeras den andra av tre konserter till förmån för Hjältarnas hus. I Själevads kyrka får vi höra vårmusik på orgel, piano och violin.

I samband med Kulturhuvudstadsåret 2014 arrangeras tre konserter i Örnsköldsvik där intäkterna går till Hjältarnas hus, ett hus för sjuka barn och deras föräldrar som ska byggas i anslutning till Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

– Vi har kallat den andra konserten ”Våren går i F-dur” och vi inleder med Ludwig van Beethovens sonat för violin och piano i F-dur, op. 24 ”Vårsonaten” från 1801, säger konsertpianisten Rune Andersen.

Därefter följer Edvard Griegs sonat för violin och piano op. 8 innan konserten avslutas med Charles-Marie Widors orgelsymfoni nr. 5, op. 42.

– Den kan karakteriseras som ett ”vårens crescendo”. I symfonins sista sats nås F-dur med en mycket viril och livfull toccata som blir ett fantastiskt uttryck för vårens sprängkraft. Den här toccatan har också blivit ett av orgellitteraturens mest kända stycke, inte minst som bröllopsmusik.

Förutom Rune Andersen medverkar violinisten Andreas Olsson från Norrlandsoperans Symfoniorkester samt Håkan Dahlén, organist i Själevads kyrka. Håkan unga orgelelev Erik Nilsson ska också framföra Preludium och fuga i F-dur av Johann Sebastian Bach.

För arrangemanget står Örnsköldsviks Musiksällskap, Svenska kyrkan Själevad och Pingstkyrkan i Örnsköldsvik.

 

Publicerat