Näringsliv

Ö-vikselever fick stipendium

För tionde året i rad delades BioFuel Regions stipendium ut till gymnasieelever som skrivit gymnasiearbeten på temat ”Hållbar utveckling”. Stipendierna är på 10 000 kr vardera att använda till att fördjupa sig i hållbar utveckling.

Hållbar utveckling ingår även som en av fem utmaningar som finns inom Örnsköldsviks kommuns utvecklingsarbete Världsklass 2015.

Samtliga stipendiater kommer i år från Örnsköldsvik och här presenteras de med motivering från juryn:

Vegankost – för ett hållbart samhälle - Karolina Forsén, Nolaskolan, Örnsköldsvik.
Juryns motivering:”Utan pekpinnar och med trovärdighet ger detta arbete motiverande kunskaper om hur man genom näringsriktig vegankost kan bidra till ett hållbart samhälle. Intentionen att göra vegankost tillgänglig för alla uppnås genom intressant och välskriven text samt genom tydlig information och spännande och lättlagade recept som med säkerhet kommer att inspirera läsare till förändrade, hållbara matvanor.”

Handbok i att vara klimatsmart (Titel ”En miljösmart handbok”, iBook-format) – Ludwig Hägglund, Parkskolan Örnsköldsvik.
Juryns motivering: ”Alla behöver mer kunskap i hur man blir mer klimatsmart och det här arbetet har valt en ny kanal för att sprida den kunskapen. Bra innehåll och snygg layout borgar för att den här boken hittar sina läsare och därmed bidrar till en hållbar utveckling." Boken finns i iBook store att ladda ner, målgruppen för boken är från 17 år.

Läromedel om antibiotikaresistens – Elin Forsgren, Nolaskolan, Örnsköldsvik.
Juryns motivering: ”Med engagemang och nätverkande har det här arbetet spridit kunskap om ett högaktuellt ämne till en målgrupp som det tidigare saknats bra informationsmaterial för. Läromaterialet som tagits fram kommer att bidra till ett hållbart lärande under många år framåt.” Nästa vecka ska STRAMA (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens) ha ett möte på Arlanda där Elin ska berätta om sitt arbete.

Det här läsåret anmäldes 27 gymnasiearbeten med totalt 50 deltagande elever från Norsjö, Umeå, Örnsköldsvik, Härnösand, Sundsvall och Ånge. Av de anmälda arbetena lämnades 16 in för stipendiebedömning. De kriterier som juryn har tittat på är koppling till hållbar utveckling, eget engagemang, kunskapsinnehåll, kunskapsspridning och layout.

Juryn bestod i år av: Mathias Sundin, projektledare skolaktiviteter KNUT/BioFuel Region, Anna Hassani Nordqvist, miljösamordnare, Sundsvalls kommun, Jennie Söderström, kompetens & innovation, SP Processum Örnsköldsvik, Eva Willebrand, gymnasielärare, Liljaskolan Vännäs och Kristina Nord, gymnasielärare, Hjalmar Strömerskolan Strömsund.

Publicerat