Näringsliv

Örnsköldsvik klättrar i företagsklimatranking

Örnsköldsviks kommun klättrar 28 platser på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i de svenska kommunerna.

Största förbättringarna syns i företagens uppfattning av kommunens företagsservice och deras sammanfattande omdöme av företagsklimatet. Nyföretagsamhet och andel medborgare i arbete är ytterligare exempel med stark förbättring. Rankingplaceringen 128 i årets undersökning är den bästa sedan 2010 då kommunen låg på 103:e plats.

Svenskt Näringslivs ranking görs årligen och baseras på dels enkäter om företagarnas uppfattning om frågor som exempelvis service, tillämpning av lagar och regler, kompetens samt attityder hos bland andratjänstemän, media och allmänhet, dels statistik om exempelvis nyföretagsamhet, kommunalskatt, företagande och entreprenader.

– Vi är förstås glada att se att vi klättrar, och jag är övertygad om att detta är ett resultat av den höga aktivitetsnivån när det gäller företagsservice både i projektet Företagsam och i förvaltningarna i allmänhet, säger näringslivschefen Peter Juneblad. Extra roligt är att se att företagens sammanfattande omdöme av företagsklimatet placerar oss ännu högre, nämligen på plats 93.

Även SKL, Sveriges kommuner och landsting, gör återkommande en undersökning av hur kommunerna uppfattas av företagarna. Undersökningen som heter Insikt mäter i detta fall uppfattningen hos företag som varit i kontakt med kommunen i olika ärenden. Senaste rapporten kom 2013 och nästa kommer om två år.

Publicerat