Evenemang

Norrländsk Passion

Kulturhuvudstadsårets största teaterprojekt är på ingående till Örnsköldsvik. Nu på fredag 9 maj ges det storslagna teateräventyret Norrländsk Passion i Fjällräven Center.

För första gången någonsin samarbetar de fyra länsteatrarna i en och samma produktion. Teater Västernorrland/Scenkonstbolaget, Västerbottensteatern, Norrbottensteatern och Jämtlands läns teater Estrad Norr samverkar och dessutom ingår Giron Sámi Teáhter i Kiruna.

– Det är ett gigantiskt och komplext projekt med många utmaningar under resans gång, men våra samlade resurser, energi och kompetens blir också en enorm tillgång. Det görs minst lika bra teater här i norr som på de stora scenerna i huvudstaden och det vill vi visa upp. Så vi skramlar lite extra för att synas och höras, säger projektledaren Med Reventberg.

Premiär för Norrländsk Passion var det i Umeå 3 maj, som en del i Kulturhuvudstadsåret 2014, och därefter blir det föreställningar i Örnsköldsvik, Sundsvall, Östersund, Luleå, Kiruna och Skellefteå – totalt 19 uppträdanden.

Det blir ett stort äventyr för alla inblandade, och även för publiken. Något liknande har aldrig tidigare gjorts och det blir en teaterupplevelse som förstärkts med dans, ljus, bildprojektioner och musik. Publiken får vara med om en färd från el-konfliktens mörklagda Övertorneå via ett ovanligt framgångsrikt callcenter i Bastuträsk till gammgossen Leif utanför Sundsvall som satt igång en rykteskarusell efter sin semester i Thailand. Det sägs att han där träffat kärleken – kan det verkligen stämma?

Berättelserna som Norrländsk Passion bygger på är nyskrivna av unga dramatiker: Camilla Blomqvists ”Måste hem innan det blir mörkt” från Norrbottensteatern, Therese Söderbergs ”Rykten på bygden” från Teater Västernorrland/Scenkonst¬bolaget och Gustav Tegbys ”Vi besvarar ditt samtal så snart vi kan” från Västerbottensteatern.

Allt vävs samman av musik och en berättare från Giron Sámi Teáhter samt dansgruppen Barda från Estrad Norr, som bidrar med delar ur sin föreställning ”De sociala kongresserna”.

På scenen finns 22 skådespelare och dansare. Tillsammans med lokala körer på varje spelort blir det en ensemble med mer än 50 personer.

 

 

Publicerat