Näringsliv

Martin hämtar, lagar och lämnar

Martin Börjegren trotsar urbaniseringen genom att öppna en MC-verkstad i Anundsböle – en by sju kilometer utanför Sidensjö. För att locka kunder erbjuder han att både hämta och lämna fordonen som ska servas/lagas.

Intresset för motorer, det har Martin alltid haft. Det var inte ovanligt att se honom som barn köra runt på en liten, skruttig moped runt om i sin hemby Aspsele i Västerbotten. När han sedan blev äldre skaffade han sig en mekanikerutbildning. Motorcyklar är det fordon som alltid har legat närmast hjärtat, och han har själv tre stycken stående i garaget.

– Tjusningen med motorcyklar är att man känner allt, vinden, miljön - till och med lukten! Frihetskänslan när man kör är obeskrivlig, säger Martin och ler stort.
Sittande i köket, omringad av barnpyssel, påskris och kaffeånga, berättar Martin att han upplever en unik attityd hos de som kör motorcykel. Framförallt ett genuint engagemang, som lätt smittar av sig. Det ger enligt honom en trevlig och unik kontakt mellan de som har det gemensamma intresset.

Håller fast vid inlandet
Martin är fast besluten att bevisa att storstäderna inte är det enda alternativet för de som vill starta eget företag. Han tycker att dagens centraliseringstrend är ledsam, och vill inte vara en del av den.
– Jag vill visa att man minsann kan driva en verkstad i inlandet också, säger han målmedvetet.

Det handlar enligt honom att ersätta närheten med någonting annat som lockar kunderna. Han satsar själv på flexibilitet, genom att erbjuda hämtning och avlämning av motorcyklarna. Martin gestikulerar med handen mot en stor vit buss precis utanför huset, vid det närliggande garaget.
– Jag kan i princip hämta motorcyklar var som helst. Jag vill ge så god service som möjligt, menar han.

Gång på gång betonar han att det framförallt handlar om att erbjuda kvalitet istället för kvantitet. Det ska inte märkas att någonting är gjort, men det ska kännas, är hans mantra.

Positiv inför framtiden

Verksamheten har han tänkt bedriva först och främst under kvällar och helger, utöver sitts jobb som vindkraftstekniker. Han hoppas på att i framtiden kunna utöka företaget både tids- och storleksmässigt. Men just nu, ser han mest fram mot att få dra igång egenföretagandet på allvar.

– Det känns riktigt spännande, och otroligt roligt att få jobba med sitt största intresse!

Sofie Edmark, journalistpraktikant

 

Publicerat