Örnsköldsvik

Gästhamnen i kommunens regi

Kommunen driver gästhamnen i egen regi under sommaren. Samtidigt fortsätter man arbeta med långsiktig utveckling av Varvskajen, med ambition att hitta nya lösningar.

I november 2013 tecknade Örnsköldsviks kommun en avsiktförklaring med High Coast Marina AB gällande drift och utveckling av Inre hamnen och Varvskajen i Örnsköldsvik. Området ska, som en del i kommunens skärgårdssatsning, fungera som besöksnav i anslutning till gästhamn med servicebyggnad, vandrarhem, husvagns- och husbilsparkering.

Under vintern har kommunen och High Coast Marina AB arbetat intensivt för att komma fram till ett avtal utifrån de planer entreprenören presenterade och som vann kommunens gillande. Parterna har nu konstaterat att det inte finns förutsättningar att genomföra planerna enligt intresseanmälan och beslutat avbryta förhandlingarna. Områdets omfattning, planeringsläget och pågående markarbeten ger inte de möjligheter som krävs för att träffa godtagbart avtal.

Kommunen fortsätter arbeta med långsiktig utveckling av Varvskajen, med ambition att hitta nya lösningar.
– Det förslag som High Coast Marina AB lämnat är intressant och väl genomarbetat, vilket visar den potential området erbjuder för Örnsköldsviks utveckling, säger Arne Sandström, mark- och exploateringschef vid Örnsköldsviks kommun.

För att ta emot sommarens gäster i hamnområdet kommer kommunen, i likhet med föregående säsong, att driva gästhamnen i egen regi sommaren 2014. Servicebyggnaden färdigställs vid årsskiftet 2014/2015.
– Det är i nuläget en bra lösning för områdets fortsatta utveckling. Det är angeläget att både kommunen och den entreprenör som ska driva och utveckla området kan utgå från ett långsiktigt perspektiv, säger Arne Sandström.

Publicerat