Näringsliv

Stort, okänt och miljövänligt

Det stora flertalet har inte en aning om vad RGS 90 är för något. Men här bidrar Tidningen 7 till folkbildning. På Måvägen i Arnäsvall besöker vi en arbetsplats med hela Norrland som arbetsfält.

RGS 90 driver elva mottagningsanläggningar i Sverige. En av dem ligger i Arnäsvall, granngårds med Må och ÖMK Rundbanas isracinganläggning; Nya Kallehov. Där tas förorenad jord och avfall emot och behandlas enligt konstens alla regler.
– Vi erbjuder den behandling som är bäst för kundens material. Det handlar om allt från återvinning till deponering samt olika logistiklösningar, säger markmiljöteknikern Peter Larsson.
Tillsammans med tio medarbetare har han basen i fräscha lokaler vid en modern anläggning. Men flertalet av RGS 90-medarbetarna är ofta ute på uppdrag och rör sig över stora områden.
– Vi har kunder över hela Norrland och ett flertal anläggningar, fortsätter Peter Larsson väl medveten om att allmänheten har lite kännedom om företaget. Men aktörer som tvingats hantera sitt avfall har snabbt bekantat sig med bolaget som ständigt bedriver forskning och utveckling inom marksanering.
– Vi strävar efter att komma i kontakt med kunderna i ett tidigt skede av processen. Det för att kunna föreslå en lämplig lösning på hanteringen av varje specifikt avfall, berättar regionchefen Anders Lindström.
Vid anläggningen i Arnäs tas inte enbart förorenad jord emot. Även verksamhetsavfall för återvinning.
– Vi tar prover på alla inkommande massor och sedan hanterar vi jordmassorna med sorteringsverk för vidare hantering till slutdeponering eller till annan godkänd användning, säger projektledaren Alexandra Lavers och fortsätter:
– Vi samarbetar med SITA kring återvinningsverksamheten som är mycket omfattande. Den består både av bygg- och rivningsavfall samt förpackningar, trä, plast, gummi med mera. Dessutom har vi stora resurser för att under vinterhalvåret deponera snö vid vår bemannade snötipp.
RGS 90 Sverige AB driver varje år på entreprenad närmare 200 projekt. Huvudkontoret är i Göteborg. Region syd utgår från Malmö och region öst från Norrköping. Resten tar miljöhjältarna i Arnäsvall hand om.
– Vi har vant oss vid att flacka runt, säger Anders Lindström med ett stort leende.

Publicerat