Du är här

2014-04-28 - Film-TV-Radio
  • Biopremiär för ”När världen möts i Mellansel". Foto: Privat
  • Svensklektion med Azra, kvinnan i röd kofta, som har en av huvudrollerna i filmen. Foto: Privat
  • Ruth Augustine och Alex Chorsi visar upp en av de danser som brukar dansas under danskvällarna på måndagar. Foto: Privat

Filmpremiär i Mellansel

”När världen möts i Mellansel" är titeln på den film har premiär imorgon tisdag, en film om asylsökande som startar på nytt i Mellansel.

En gråmulen höstdag 2013 anlände närmare 100 asylsökande med buss till Mellansel. Osäkerheten kring hur ortens befolkning skulle ta emot de nya grannarna låg i luften. Ganska snart stod det klart att befolkningen i orten hade öppnat sina dörrar för dessa människor som flytt från sina hemländer, drabbade av krig, terror och diktatur.

I den här filmen får vi följa bland annat Azra, Salar, Atobrhan och Amr i deras vardag. Alla fyra har kommit som asylsökande efter att de tvingats lämnat allt och fly från sina hem. Azra drömmer om ett bättre liv för sig själv och sin son Salar. Hennes man är fast i Grekland och kan inte komma till Sverige. Sjuttonårige Salar försöker anpassa sig till sitt nya liv i en liten by i Sverige, men tycker det är svårt att hitta vänner i sin egen ålder. Amr, är utbildad till specialistläkare i genetik, vet inte var hans familj är eller om de ens lever.  

Tanken med filmen är bland annat att skapa en ökad förståelse för integration, och upplysa svenska skolungdomar hur det kan vara att komma som asylsökande till ett nytt land där man måste lära sig ett nytt språk och hur samhället fungerar.
– Jag ville göra filmen på grund av den högextremism som just nu forcerar fram i vårat land, säger filmens producent Marilén Karslsson.

Hon berättar att människorna de mötte både öppnade upp sina hjärtan och hem under de knappt två dagar som inspelningen pågick.
– Vi vill rikta ett stort tack till Azra, Salar, Atobrhan, Omar och Amr, och alla de andra som ställt upp och deltagit under arbetets gång, utan dem hade arbetet inte blivit av, säger Marilén.

Filmen riktar sig till elever från årskurs sju och uppåt och är cirka 23 minuter lång.

Imorgon tisdag,den 29:e april, klockan 17:30 är det förhandsvisning för de som deltagit i filmen på något sätt och kl.19.00 visas filmen för allmänhet och inbjudna. Förutom mingel och premiärvisning kommer representanter från asylmottagandet i Mellansel och kringliggande byar att närvara. Även Örnsköldsviks kommunalråd Elvy Söderström (S) kommer att närvara och även de som medverkar i asylmottagandet i Örnsköldsvik är inbjudna att se filmen.

Dela med dig av denna artikel på: