Du är här

2014-04-25 - Övrig sport
  • Simon Matila och Tim Westerlund. Foto: Håkan Nordström
  • Tim Westerlund i mitten- SM-guld-vinnare. Foto: Privat
  • Foto: Privat

Tim och Simon- snowboardlöften med proffsdrömmar

Från Bjästa kommer två snowboardåkare, som studerar på snowboardgymnasiet i Malung och som siktar mot toppen.

Det var i nioårsåldern som de två bjästakillarna, Tim Westerlund och Simon Matila för första gången provade snowboard och sedan dess har det blivit åtskilliga timmar med träning och tävling. Jon och Per Moreaus var de ledare som lade grunden för Tims och Simons stora intresse för snowboard.
Båda går nu på Snowboard-gymnasiet i Malung, Tim går andra året och Simon första av totalt fyra år. Studietiden omfattar fyra år, detta för att eleverna ska hinna med både träning och studier på bästa sätt.

Under högsäsong blir det tre dagar snowboard under en skolvecka och två dagar med samhällsstudier för de två. Båda två tycker att det går hur bra som helst att kombinera favoritsporten med gymnasiestudier.
Försäsongsträningen inleds med läger utomlands några veckor varje höst och inför senaste säsongen var man två veckor i de schweiziska Alperna.
Boardercross, Slopestyle, Big Air och Halfpipe är de grenar som ingår i snowboardsporten och både Tim och Simon föredrar boardercross.

Tim tog SM-guld i juniorklassen och blev etta i Norska mästerskapen
för juniorer under 2014. Simon kom tvåa på SM för yngre juniorer 2011 och tog en bronspeng i Norska mästerskapen detta år.

Självklart vill de båda två bli proffs efter gymnasietiden, men då gäller det att hitta sponsorer så att de på heltid kan ägna sig åt sporten som de föredrar framför allt. Kanske får vi se de båda framstående bjästaåkarna i nästa vinter-OS som avgörs i Pyeongchang i Sydkorea.

 

Dela med dig av denna artikel på: