Örnsköldsvik

Trainee – intern karriär ger kommunen nya ledare

Inom en femårsperiod behöver drygt 50 chefer inom Örnsköldsviks kommun ersättas och på tio års sikt beräknas drygt 80 chefer gå i pension.

För att säkerställa kommunens behov av chefer och ledare har Örnsköldsviks kommun i två omgångar, 2012 och 2013, genomfört en intern traineeutbildning där medarbetare fått möjlighet att prova på rollen som chef. Inom kort startar en tredje omgång.
Förutom att möta behovet av ledare, syftar programmet även till att fånga och öka medarbetares intresse för ledarskap, sprida kunskap om kommunen som organisation samt skapa intern rörlighet.

Traineeprogramet ger inte garanti om chefsbefattning men sex av första omgångens deltagare gick inom ett halvår vidare till chefsbefattning. Trots att den andra omgången nyligen avslutats har några deltagare redan erbjudits att ta ett steg vidare.
Samtliga nyanställda chefer, inte bara de som kommer via trainee-satsningen, får gå ett fördjupat chefsprogram som lägger fokus på olika delar i arbetsgivarrollen Dessutom erbjuds ett mentorprogram med mentorer från näringslivet eller annan extern verksamhet.

Trainee-satsningen har fått ett gott gensvarbland medarbetarna. Det första året sökte 117 personer till de 15 platserna och det andra året vara antalet sökande 71 personer. I en utvärdering, utförd inom Mittuniversitetets institution för utbildningsvetenskap, lyfter tidigare deltagare fram stärkt självkänsla, insikt i chefskapets olika delar, bättre överblick och helhetssyn som positiva effekter av programmet.

– Det är väldigt viktigt att vi kan erbjuda ett traineeprogram för chefer inom Örnsköldsviks kommun för att kunna fånga upp goda ledare och stimulera viljan att utvecklas inom organisationen.  Det är även viktigt att man ser att det finns en rörlighet mellan förvaltningarna, säger Helena Bodén, personalchef inom samhällsbyggnadsförvaltningen.

Mot bakgrund av det stora intresset och även ur långsiktigt perspektiv är det planerat att den interna traineesatsningen ska genomföras i minst tre omgångar till. Parallellt med den interna satsningen deltar Örnsköldsviks kommun även i ett nytt traineeprogram för akademiker i norr. Det är en gemensam satsning där 11 norrlandskommuner medverkar. Programmet riktar sig till externa sökande med en färsk akademisk examen.

De som antas till programmet erbjuds en ettårig trainee-anställning där de får möjlighet att pröva på tjänstgöring både i en mindre och i en större kommun. Yrkesområdena är företrädesvis ingenjörsuppdrag inom teknik och samhällsplanering.

Publicerat