Hörnan

Krönikan: Ovanor under täckmantel

Det har snackats om ovanor här i hörnan de senaste veckorna. Om hur de växer fram, hur de präglar oss och hur vi kan göra för att känna igen våra egna. Att sätta fingret på sina fasoner är förstås ett en himla bra början om du vill ändra på dem, men vad gör du om dina förbättringsförsök fallerar? Om du inte blir av med dina ovanor … eller om du rentav känner för att behålla dem?
 
Då finns det en enkel lösning! Allt handlar om marknadsföring. Varför slösa tid på att bättra sig om du lika gärna kan ge varenda ovana en nylansering? Det kanske inte funkar med ovanor på Charles Manson-nivå, men med rätt paketering kan du få det mesta att framstå som starka sidor. Titta bara!
 
1: Miljökämpen
Du gör allt för att inte tära på jordens resurser och är dessutom en sann djurvän.
Du undviker allt kött, tar med egna kassar till Konsum och handlar allt utom mat på Second Hand för att minimera din klimatpåverkan. Du bojkottar hygienprodukter på grund av kemikalierna i dem och reser nästan aldrig eftersom det kräver fossila bränslen.
Dessutom vägrar du slänga utgången mat och räddar ostkanter från jobbets sophink genom att smuggla hem dem, för du vet att matproduktion står för en fjärdedel av världens koldioxidutsläpp och är upprörd över hur varje svensk slänger bort 100 kilo ätbar mat varje år.
Ja, du är så hängiven att du rentav har Earth Hour i hemmet året om!
Vem kan ana att du helt enkelt är jättesnål?
 
2: Idealisten
Dina ideal är så höga att vi andra inte når upp ens om vi står på tå. Till skillnad från hos mer lättfrestade typer är dina principer orubbligt fasta, och din heder får dig att hålla fast vid dem hur mycket de än försvårar ditt liv. Exempelvis blir 90 procent av alla lediga jobb otänkbara eftersom de på något sätt går emot dina ideologiska principer. 
Vem skulle få för sig att du helt enkelt är lite lat?
 
3: Arbetsmyran
För dig är det plikten framför allt som gäller! I din värld är övertid normaltid och semestern den tristaste dagen på året. Chefen älskar dig, kollegorna skäms i din närhet och din äkta hälft har inte sett till dig på flera år. Du jobbar så hårt, både dag, kväll och helg, att du tyvärr tvingas tacka nej till varenda lunch, middag, kaffeslurk, fest och utflykt som anordnas av vänner, släkt och kollegor.
Vem skulle ana att du helt enkelt tycker folk är idioter som du vill slippa umgås med?
 
Där har du tre inspirationsexempel, men möjligheterna är förstås obegränsade.
Det är bara den dåliga fantasin som sätter gränser!
Lycka till.
 
Publicerat