Näringsliv

SEKAB rekryterar expert på bioteknik

SEKAB E-Technology har anställt Roberth Byström som ny expert på biotekniska frågor. Han kommer att arbeta med utveckling och kommersialisering av SEKAB:s teknologiplattform CelluAPP®.

– Jag ser fram emot att vara med och utveckla SEKAB:s teknik för att omvandla vedråvara och jordbruksrester till högkvalitativa biodrivmedel och kemiprodukter. Det är en spännande teknikutveckling som innebär att vi kommer att kunna minska behovet av fossila råvaror i framtiden, säger Roberth Byström.

Roberth Byström kommer närmast från en tjänst som utvecklingsingenjör på DomInnova som är Domsjö Fabrikers avdelning för utveckling, forskning och innovation. Han har tidigare varit anställd som bioteknikingenjör vid SEKAB E-Technology mellan 2010 och 2012. Roberth Byström har en doktorsexamen i biokemi från Umeå universitet.

Det finns en stor potential i att använda lignocellulosarika råvaror från skog och jordbruksindustri för att producera miljövänliga och förnyelsebara produkter för kemi och drivmedelsindustrin. På SEKAB E-Technology kommer Roberth Byström att arbeta med utveckling och kommersialisering av denna teknikplattform. Målet är att tillsammans med kunder och samarbetspartners kunna erbjuda marknaden ett förnyelsebart och fossilfritt alternativ.

– Vi är väldigt glada över att Roberth Byström återvänder till oss på SEKAB E-Technology. Roberths expertkunskaper kommer att vara värdefulla i arbetet med att utveckla teknologier för produktion av förnyelsebara produkter av lignocellulosa, säger Thore Lindgren, vice VD SEKAB E-Technology.

SEKAB E-Technology bedriver ett avancerat forskningsarbete vid den 10-årsjubilerande Biorefinery Demo Plant i Örnsköldsvik (tidigare Etanolpiloten). Bland annat har SEKAB
E-Technology utvecklat den tekniska processen CelluAPP® som gör det möjligt att förädla lignocellulosa till högvärdiga produkter.

CelluAPP® är samlingsnamnet på den teknologiplattform som SEKAB E-Technology har utvecklat för att ta fram förnyelsebara produkter av cellulosabaserade råvaror. I processen ingår att med hjälp av enzymer och mickroorganismer bryta ut socker ur cellulosa för att framställa t.ex. etanol. Med CelluAPP®-teknologin kan till exempel majsrester, träflis, halm och rester av sockerrör omvandlas till biodrivmedel och kemiska produkter.

Publicerat