Ekonomi

Nyheter i årets deklaration

Än är det länge kvar innan deklarationen ska vara gjord, men det skadar inte att vara ute i god tid. Speciellt för den som berörs av några av årets ändringar.

Momsredovisning
Moms ska inte längre redovisas i inkomstdeklarationen. Istället ska du redovisa den i en mervärdesskattedeklaration (momsdeklaration). Den lämnar du enklast i e-tjänsten Skattedeklaration. E-tjänsten är öppen nu. Du kan också redovisa moms på den momsdeklaration som du får hemskickad, den kommer med posten senast 12 april. Har du inte haft någon EU-handel ska redovisning och betalning vara gjord senast den 12 maj.

Nytt deklarationsdatum för utomlands bosatta
Från och med i år ska även du som är bosatt utomlands deklarera senast den 5 maj. Du har också möjlighet att få tillbaka pengar innan midsommar om du e-deklarerar.

Höjt schablonavdrag vid uthyrning av privatbostad
Du som har hyrt ut din privatbostad (småhus, lägenhet eller fritidshus) eller hyresrätt får göra ett schablonavdrag med 40 000 kronor. Vid uthyrning av småhus får du dessutom dra av 20 procent av hyran, vilket innebär att en hyresinkomst upp till 50 000 kronor blir skattefri. Höjningen gäller även vid försäljning av produkter från den egna bostadsfastigheten, till exempel trädgårdsprodukter eller ved.

Slipp deklarationsutskick på papper
Anmäl dig till Mina meddelanden så får du nästa år i stället en avisering via mejl eller sms om att det är dags att deklarera.
Detta gäller även dig som avbeställde deklarationsutskicket i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller appen förra året och inte redan anmält dig till Mina meddelanden.

Investeraravdrag för privatpersoner
Ett nytt så kallat investeraravdrag infördes från och med den 1 december 2013. Det tillämpas på investeringar gjorda efter den 30 november 2013.
Investeraravdraget innebär att privatpersoner som köper andelar i ett företag av mindre storlek, antingen när det bildas eller vid en nyemission (eller tillskott i form av medlems- eller förlagsinsats till en ekonomisk förening), kan få dra av hälften av betalningen för andelarna i inkomstslaget kapital. Det gäller även vid köp av andelar i så kallade lagerbolag.

Inbetalningskort med ditt slutskattebesked
Du får inte något inbetalningskort med din deklarationsblankett. Istället finns uppgifter för skatteinbetalning på din specifikation/skatteuträkning. Har du skatt att betala får du ett inbetalningskort tillsammans med slutskattebeskedet när det skickas ut.

Deklarationsblanketterna skickas ut med post och ska ha kommit fram senast den 15 april. Den som har e-legitimation behöver inte vänta på blanketten utan kan deklarera när e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 öppnar den 20 mars. Senast den 5 maj ska årets deklaration vara lämnad.

Publicerat