Örnsköldsvik

Örnsköldsviks största affär någonsin

Örnsköldsviks kommunala fastighetsbolag Tjänstecentrum i Örnsköldsvik AB har nu genomfört försäljningen av Arken-fastigheter till en privat aktör – Nya Arken AB. Köpeskillingen uppgår till totalt 338 500 000 kronor och är den största affär som någonsin utförts av detta slag i Örnsköldsvik.

Den uthyrningsbara ytan uppgår till närmare 28 000 kvadratmeter och är fördelad på ett 70-tal olika hyresgäster. Bakom det nybildade bolaget Nya Arken står ett flertal lokala och regionala bolag. Nybergs Fastigheter & Förvaltning AB blir ny förvaltare för fastigheten.

– Arken är ett fantastiskt område med tilltalande arkitektur och har ett perfekt läge i hamnen. Närheten till resecentrum är stort plus och en stor del av stadens framtida utveckling kommer att ske i närområdet. Därför ser vi oerhört positivt på framtiden, särskilt då vi lyckats skapa en lokal ägargrupp, säger Nicklas Nyberg, VD vid Nybergs Fastigheter & Förvaltning AB.

Hans Selling är VD för det ägande bolaget Rodret AB och tf VD för Arken Tjänstecentrum.
– Här ser vi en möjlighet att skapa en attraktivare fastighetsmarknad som gynnar kommunens utveckling och ökar investerares intresse för kommunen, berättar Hans Selling. Vi är övertygade om att den här affären bidrar till ett nytänkande, samtidigt som det blir en bra affär för både köpare och säljare.

En investering för framtiden
När Örnsköldsviks kommun tog beslut om att bygga Arken lades även grunden för flertalet andra nybyggnationer och satsningar inom kommunen. Satsningar som satte tonen för framtiden. Verkligt lokala delägare blir OK Örnsköldsvik Ekonomisk förening som ägs gemensamt av omkring 17 500 Örnsköldsviksbor samt Länsförsäkringar Västernorrland som ägs av 70 000 västernorrlänningar.

– Vi ser fram emot att satsa på Nya Arken i Örnsköldsvik tillsammans med andra lokala finansiärer som tror på Örnsköldsviks framtid, berättar Ulf Tjernström, VD för OK Örnsköldsvik Ekonomisk Förening.

– Den här investeringen ligger helt i linje med våra ambitioner att stötta den lokala utvecklingen. Vi tror på Örnsköldsvik och Västernorrland, säger Leif Johanson, VD för Länsförsäkringar Västernorrland och styrelseordförande för Nya Arken.
Arken-fastigheterna byggdes av Örnsköldsvik kommun i början av 90-talet för att komplettera industrins dominerande ställning, med förhoppning om att gynna den groende tjänstemarknaden. Nu tas nästa steg med lokala ägare som vill fortsätta satsningen på lokal utveckling och ett Örnsköldsvik med genuin framåtanda.

– Jag har alltid tyckt att Arken-fastigheterna är attraktiva, med ett mycket bra läge. Jag är övertygad om att detta är en bra affär för både köpare och säljare. Ytterligare ett steg i rätt riktning för Örnsköldsvik, sammanfattar Jörgen Schulze, VD för Malux Holding AB.

– Vi har imponerats över Örnsköldsviks utveckling de senaste åren och tror starkt på Arken. Inte minst på grund av det ökande samarbetet mellan Umeå och Örnsköldsvik, säger Martin Morin, Stimor Invest AB.

Delägarna i bolaget Nya Arken består av följande bolag och personer:

  • Nybergs Fastigheter & Förvaltning AB
  • Kavelvägen Invest AB
  • Stimor Invest AB
  • AHAB Ställningar och Väderskydd AB
  • Länsförsäkringar i Västernorrland AB
  • Malux Holding AB
  • OK Örnsköldsvik Ekonomisk förening
  • Å.G Fastigheter AB
  • Anders Nyberg
  • Christer Svanholm
Publicerat