Musik

Ledin till Skuleberget

Tomas Ledin gör endast två konserter i sommar – en av dem på Skule Naturscen fredag 8 augusti. Lyssna här.

Tomas Ledin gör endast två konserter i sommar – i Dalhalla och vid Skulebergets fot. Fredag 8 augusti är det dags, och självklart ligger succéalbumet ”Höga Kusten” i fokus.

Tomas Ledins senaste album, där han hyllar Höga Kusten och sjunger om barndomsminnen i Lövvik, fick en respons från kritiker och publik som han inte ens själv hade vågat hoppas på.

– Jag hade inga större förväntningar på albumet, jag kände mest att jag bara måste skriva de här sångerna. Så det har varit både överraskande, roligt och väldigt inspirerande med mottagandet, säger Ledin.

Plattan fick en Grammis för bästa folkmusik/visa och även om Ledin fått Grammisar förr så kändes det lite extra den här gången.

– Den här utmärkelsen var speciell just med tanke på den nya inriktningen på min musik.

En Grammis för bästa folkmusik/visa, det var inget man kunde ana när du för 30-40 år sedan släppte rock- och pop-plattor på löpande band. Hur ser du själv på din musikaliska utveckling genom åren?

– Ja du, det kan vi prata länge om men jag kan väl i alla fall säga att mina erfarenheter av livet har påverkat och utvecklat både mitt skrivande och hur jag sjunger.

Konserten blir den första på Skule Naturscen sedan Fredric Wedin, Verkställande Byrån, tog över som ny ägare.

– Det känns såklart jättekul att få starta upp Skule Naturscen med Tomas Ledin, och det är extra roligt med tanke på att han bara gör två konserter i sommar, säger Fredric. Många har jämfört scenen vid Skuleberget med Dalhalla och det är förstås fantastiskt.

Ledin sa under releasefesten i Lövvik för ”Höga Kusten” att han tänkte vara ledig i sommar, men nu blir det alltså två jobb.

– Jag kunde helt enkelt inte tacka nej till de här två spelningarna, och jag lär nog hinna njuta av ledigheten i sommar ändå.

Vad är det som driver dig?

– Mötet med publiken, att tillsammans skapa upplevelser. Det är en stor drivkraft.

Vad kan vi förvänta oss av kvällen vid Skuleberget?

– Mycket musik från albumet Höga Kusten, plus en del sånger som publiken förhoppningsvis lär känna igen. Jag och Höga Kusten Kapellet siktar högt, det ska bli en magisk sommarkväll.

 

Publicerat