Friluftsliv

Ny ägare till Skulebergets toppstuga, stugby och Camping

– Målsättningen är att inom fem år ha skapat en friluftsby för naturlängtande människor, säger Fjällrävens före detta marknadschef Jerry Engström som köper anläggningen av Docksta BTK.


Turismen i Höga kusten går starkt framåt och nu får destinationen ytterligare draghjälp när Fjällrävens före detta marknadschef Jerry Engström köper Skulebergets toppstuga, Skulebergets camping och stugby samt leklandet Rövarbyn av Docksta BTK.

– Höga Kusten har en helt otroligt potential och Skuleberget är en av Höga Kustens absoluta höjdpunkter, säger Engström. Detta är otroligt spännande att få möjligheten att bygga vidare på det fina arbete som Docksta BTK och privatpersoner har bedrivit kring berget i snart 50 år.
Från friluftsäventyr till friluftsby

Jerry Engström, som för några månader sade upp sig som marknadschef för Fjällräven för att arrangerar friluftsäventyren Höga Kusten Hike och Höga Kusten Winter Classic, väljer nu att alltså att bredda sin verksamhet för att även kunna erbjuda boende och mat.

– Äventyren har visat på områdets otroliga potential. Idag har vi nöjda deltagare från hela världen. Därför känns det naturligt att bygga vidare och skapa en friluftsby som bas för både äventyr och avkoppling, säger Jerry.

En plats för äventyr och avkoppling
Det är ingen slump att Engström valt att satsa på just en friluftsby i Höga Kusten. Han är själv från Örnsköldsvik, har ett stort friluftsintresse och under de senaste tio årens arbete – i högt tempo världen över – blev Höga Kusten hans andningshål.

– Höga Kusten har alltid varit en plats där jag återhämtat mig genom att ge mig ut på äventyr eller koppla av i naturen. Ofta har det slagit mig att så många fler skulle må bra av att komma ut på det sättet. 

Tanken bet sig fast och sakta började iden om att skapa en friluftsby att gro. Lösningen kom då han kom i kontakt med Docksta BTK som äger en mark i området.

För arvet vidare
– Jerry kontaktade oss och presenterade sina planer. Vi tycker det är väldigt spännande att en person med sådant kontaktnät och engagemang vill föra vidare det arbete klubben bedrivit, säger Birgitta Garbon, ordförande för DBTK.

Docksta BTK har under åren byggt upp området som idag innefattar skidbacke, linbana, toppstuga, camping, klätterleder, lekland och vandringsleder.

– Jag är väldigt imponerad av vad DBTK har lyckats bygga upp och de har vart till stor hjälp under hela affären. Vi kommer även fortsätta samarbeta, framförallt kring skidbacken som inte ingår i köpet, säger Engström.

Stora planer
Målet med friluftsbyn är att först bli ett nationellt besöksmål för att på sikt kunna bli en exportmogen destination. Men Engström kommer skynda långsamt. I dagsläget är större delen av området han köper utarrenderat i ytterligare tre år, något som Jerry ser som positivt.

– Det ger mig tid att lära mig mer om verksamheten och bygga från grunden. Små förbättringar kommer ske redan till sommaren och därefter kommer jag gå igenom del för del och börja utvecklingen. Högst på listan står lite mer spektakulära boenden och fler äventyr, säger Engström.

 

Publicerat