Du är här

2014-03-28 - Övrig kultur
  • Foto: Mats Bäcker
  • Foto: Mats Bäcker
  • Foto: Mats Bäcker
  • Foto: Mats Bäcker
  • Foto: Morgan Norman
  • Foto: Morgan Norman

Lindström och Schyffert till Ö-vik

Radarparet tar sin succéföreställning ”Ägd” till Fjällräven Center 7 november.

Henrik Schyffert och Fredrik Lindström väcker känslor med "Ägd", en föreställning om konsumtion och hållbarhet. "Man skrattar sig tårögd" och "något av det roligaste, mest tankfulla och faktiskt vågade jag sett på länge" tyckte kvällstidningarnas recensenter. Nu får showen förlängd speltid och drar på turné.

"Ägd" är en föreställning där Fredrik Lindström och Henriks Schyffert vill lyfta frågor kring ekonomi, hållbarhet, konsumtion och vad det faktiskt betyder att "ha råd" med någonting. Heta ämnen som bäddar för debatt.

– Vi vill göra någonting som är roligt, men också diskutera svåra frågor. Tar vi upp saker som folk vill att vi ska ta upp så blir de extremt nöjda, tar vi inte upp saker som de tycker att vi borde ta upp så blir de extremt missnöjda – det här ämnet är en handgranat, säger Henrik Schyffer till TT.

"Ägd" hade premiär 21 februari och har dragit fulla hus i Stockholm. Nu får föreställningen förlängd spelperiod när Schyffert och Lindström tar sin show på turné genom Sverige. Turnépremiär är det i Örebro 31 oktober och 7 november kommer duon till Örnsköldsvik.

Här i Ö-vik gjorde Schyffert och Lindström sin förra show ”Ljust & fräscht” två gånger i februari 2012, den kanske roligaste föreställning som någonsin uppförts i Ö-vik.

”Ägd” har fått en del kritik för att Henrik Schyffert och Fredrik Lindström inte tar ställning. I "Ägd" undviker de helt partipolitik och de försöker aldrig påstå att de har lösningen på de problem som genereras i ett samhälle som är beroende av ständig tillväxt.

– Den hårda linjen är farlig. På 70-talet hade folk svaret. Svaret var till exempel kommunismen. Men sedan visade det sig att de hade fel, kommunismen var inte svaret. Kommer man och säger att man har svaret så kan det bli väldigt fel, det blir en motreaktion mot det, säger Fredrik Lindström till TT och Henrik Schyffert fyller i:

– Vårt jobb är aldrig att komma fram till någonting utan vi håller upp speglarna och frågar: har ni tänkt på det här? Men vi säger aldrig vad man ska göra. Vi vill få folk att snacka om det här på bussen.

 

Dela med dig av denna artikel på: