Trafik

Många struntar i cykelhjälm

För Örnsköldsviks kommuns del, liksom resten av landet, så visar resultatet av VTI:s observationsstudier att barn och unga är bättre på att använda cykelhjälm än vuxna.

Resultatet visar också på att trots att det sedan 2005 är lag på cykelhjälm för cyklister under 15 år så använder inte alla barn i Örnsköldsviks kommun hjälm. Sedan 1988 har Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI genomfört årliga observationsstudier av cyklisters hjälmanvändning i 21 orter i Sverige. Även detta år har studien koncentrerats på fyra huvudkategorier av cyklister:

• Barn upp till 10 år som cyklar på sin fritid i bostadsområden
• Barn 6–15 år som cyklar till/från grundskolor
• Vuxna (≥ 16 år) som cyklar till/från arbetsplatser
• Vuxna (≥ 16 år) respektive barn som cyklar på allmänna cykelstråk.

När VTI besökte olika platser här i kommunen och undersökte hur många barn upp till tio år som cyklar på sin fritid i sitt bostadsområde och som använder hjälm så blev resultatet 89,5 %.För barn i åldern 6-15 år som cyklar till och från sin skola i Örnsköldsviks kommun var antalet lägre. Endast 63,1% använder hjälm. Mindre än hälften av vuxna (36,7%) som cyklar till och från jobbet visade sig använda cykelhjälm,
För att ligga i topp med några av de kommuner där cykelanvändandet är högre så behövs bättring i Ö-vik.

I Göteborg använder 90 % av 6-15åringar som cyklar till och från skolan cykelhjälm och i Stockholm använder 67,7% av de vuxna cykelhjälm till och från arbetet.

Orsaken till att man kör omkull på cykel är ofta halka på grund av is, löst grus eller löv. Men det kan också vara en sten på vägen, en grop i vägbanan eller något fel på cykeln som gör att man faller omkull. Och det kan hända vem som helst, när som helst. Därför ska du aldrig cykla utan hjälm. I samma ögonblick som ditt oskyddade huvud slår i marken är det för sent: du kan ha fått en hjärnskada som förändrar ditt liv för alltid. En hjälm minskar risken för en allvarlig skada vid en olycka med mer än hälften. 

 

Publicerat