Du är här

2014-03-14 - Musik
GraphicLine, från vänster Isa Lundberg, Victor Hellholm, Rebecca Nordin, Marcus Westberg, (musikläraren Thomas Einarsson), Arvid Einarsson och Jonatan Sundqvist. Dessutom duon Emma Ingesson och Julia Månsson längst till höger. Foto: Håkan Nordström

Unga musiker berikar gudstjänster

Ett 20-tal ungdomar i Jämtland och Västernorrland kan nu titulera sig ”stiftsmusiker”. Deras nyinspelade CD Psalmade Tankar släpps i kväll på Rock of Gideå och avslutar ett projekt i Härnösands stift för att bredda gudstjänstmusiken och öka ungas delaktighet i församlingslivet.

På skivan framför ungdomarna eget material om livet och kärleken, om sin tro, sina drömmar och sitt livsmod. Ungdomarna är i åldrarna 15-22 år och har anknytning till olika församlingar i stiftet där de fått stöttning i sitt skapande. Skivan är bland annat tänkt att användas i andakter och gudstjänster runt om i församlingarna.

– När vi konfirmerade oss skulle vi redovisa vad vi gjort under året i form av en teater. Men vi ville skriva en låt i stället.

Det säger Emma Ingesson, som tillsammans med Julia Månsson skrivit ”Save me”.

– Den handlar om att man måste ha något att tro på och förlita sig på, det behöver inte nödvändigtvis vara Gud, säger Julia.

Låten, och hela skivan, spelades in i studieförbundet Sensus studio i Sundsvall.

– Det var jätteroligt och allt gick så bra, berättar Emma. Vi satte allt på första försöket, men så har vi också spelat låten många gånger.

Anledningen till att ”Psalmade tankar” spelats in är att Härnösands stift velat ta fram ett nytt andaktsmaterial. Man har utgått från ungdomars livsfunderingar och i ett samarbete mellan Svenska kyrkan och Sensus har man också velat göra en dokumentation av ungdomars musik i kyrkorna.

– Jag tycker att allt är ruskigt bra. Vilka texter och vilka funderingar! säger musikläraren Thomas Einarsson som också arbetar åt Svenska kyrkan och Sensus med ungdomar och musik.

All text och musik är skriven av ungdomarna själva, och inspelningen klarades av på bara fem dagar. Allt är proffsigt gjort och skivkonvolutet innehåller både texter och ackord för att göra det lätt att både sjunga och spela med.

Ö-viksgruppen GraphicLine, som spelat ihop sedan hösten 2010, har bidragit med två av låtarna – ”Fake” och ”Lifesong”.

– Vi har spelat in egna låtar tidigare men nu fick vi chansen att göra det på riktigt, säger Rebecca Nordin. Vi kände att vi ville komma vidare med låtar och få stå i en studio, och det har förstås varit jättekul att vara med och spela in en skiva.

Projektet har fokuserat på rockbandspedagogik och inneburit fortbildning och handledning till ledare som jobbar med ungdomsmusik i församlingarna. Avsikten har varit att öka möjligheten för ungdomar att medverka i församlingslivet och att utveckla kyrkomusiken och gudstjänsterna. Under projektets gång har rockband med anknytning till olika församlingar i stiftet bildats och de har medverkat i olika arrangemang i församlingarna. Projektet har bedrivits av Härnösands stift i samarbete med organisationen Svenska Kyrkans Unga och studieförbundet Sensus.

CD-skivan släpps till försäljning fredag 14 mars i samband med det lokala samarrangemanget Rock of Gideå på fritidsgården i Gideå där också några av banden som medverkar på skivan kommer att spela. Skivan skickas även ut till alla församlingar i Härnösands stift.

Dela med dig av denna artikel på: