Hus & Trädgård

Dags att odla

Även om sommaren ännu är långt borta kan det vara bra att tänka trädgård redan nu. I alla fall om man vill ha ut det mesta och bästa av vår korta säsong.

Under mars och april är det läge att komma igång ordentligt med sådderna då en hel del växter till köksträdgården måste förodlas inomhus för att ge skörd under sommaren.

Vad ska förkultiveras tidigt?
Tomater, paprika, aubergine och chili har alla lång utvecklingstid och behöver därför sås i god tid innan sommaren. Till trädgårdslandet är det annars bland annat vissa kålsorter, purjolök och selleri som måste förodlas, men även många andra växter mår bra av att få lite extra omvårdnad inomhus för att komma igång. Dessutom ger de en härlig föraning av vår långt innan knopparna utomhus brister. Sätter du igång med att så kryddväxter som gräslök, persilja, rosmarin och timjan får du dessutom skörd långt innan de kan sättas ut.

Hur gör man?
Lägg fröna i fuktig såjord, ställ varmt och vänta. Titta till dem varje dag för att se när de plötsligt spirar. Vårda sedan sådderna med mycket ljus men inte för mycket värme och se till att jorden har en jämn fuktighet.
När plantorna vuxit och börjar stå trångt är det dags att skola om dem, det vill säga att dela och plantera om dem i större krukor. Jorden ska nu vara näringsrik så skippa såjorden till omplanteringen.
Sätt ut när jorden är varm och inga frostnätter längre riskerar komma.

 

Publicerat