Musik

Skivsläpp för Bjäran

Debutalbumet är klart för kvartetten som 2012 utsågs till Sveriges bästa unga folkmusikband. Nu på fredag blir det skivsläpp och konsert på Thuleteatern. Lyssna här.

”Ack ve” är titeln på debutskivan och även titeln på tre av de 13 låtarna. Det kan tyckas dystert och visst finns det en hel del vemod i Bjärans musik. Men också massor av spelglädje, och att se det här bandet live är långt ifrån någon dyster upplevelse.

Bjäran består av ö-viksmusikerna Magdalena Eriksson och Mattias Mårtensson samt Christian Cuadra och Peter Bonde från Sundsvall. Elva av låtarna på plattan har de skrivit själva, dessutom har de gjort egna arrangemang på två gamla polskor, en efter John-Erik Mattsson från Rätansbyn i Jämtland och en efter Per Lindström från Själevad. Bjäran är således en viktig kulturbärare för svensk folkmusik, samtidigt som de är förnyare av den här typen av musik.

Skivan – som förutom att den är riktigt bra även är estetiskt vacker – är inspelad i Martin Von Schmalensees Mahogny Studios i Hol, Noraström, och på en av låtarna gästas de av den välkände flöjtisten Göran Månsson som använder sig av det udda instrumentet subkontrabasblockflöjt.

 

Publicerat