Du är här

2011-07-24 - Mat & dryck
Foto: Robin Paulonen

Fransk chokladtårta

Skillnaden mellan fransk chokladtårta och kladdkaka är att man gör chokladtårta på mörk choklad och kladdkaka på kakao. Jag personligen föredrar fransk chokladtårta.

Ingredienser 
150 g smör
300 g mörk choklad 70 %
5 st ägg, ekologiska
2 dl strösocker
1 st vaniljstång, färsk
1 nypa flingsalt
2 dl vetemjöl

Till servering
grädde, lättvispad
färska jordgubbar

Gör så här:
1.  Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret och chokladen och rör det slätt.
3. Vispa ägg, strösocker, salt och frön från urskrapad vaniljstång vitt och luftigt.
4. Sikta ner vetemjölet i äggsmeten.
5. Vänd försiktigt ner chokladsmöret.
6. Fyll smeten i en smord kakform.
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Den ska ha stelnat till när man skakar formen försiktigt men vara mjuk i mitten, annars blir den lätt för smulig.
8. Låt kakan svalna, skär den i bitar och servera med grädde och färska jordgubbar.
Dela med dig av denna artikel på: