Övrigt

7 saker om snö

Det pratas om snö. Av den anledningen har vi på Webben 7 samlat information om just snö. En del kanske du känner till, men en del hade du säkerligen inte en aning om.

 

1. Snö uppstår i kallt väder, när vattnet i ett regnmoln fryser och bildar iskristaller. Kristallerna hakar sedan fast i varandra, klumpar ihop sig och faller ner som snöflingor.

 2. Vid en snöstorm i amerikanska Montana år 1887 hittade Joe Coleman en ensam snöflinga som var 20 centimeter tjock och 38 centimeter bred.

 3. Hagel bildas när starka vindar sliter med sig snöflingorna upp och ner genom skyn, så att dessa kondenseras till isklumpar och till slut blir så tunga att gravitationen vinner över vinden. De faller då ner som hagelkorn mot intet ont anande hjässor på marknivå.

 4. 31 meter. Så mycket snö föll över Mount Rainer i den amerikanska delstaten Washington mellan 1971 och 1972. Rekordet för ett och samma snöfall ligger dock på fem meter, och hämtas från Kalifornien.

 5. Det har faktiskt snöat i Saharaöknen – men så vitt man vet bara vid ett enda tillfälle. Den 18 februari 1979 var den dag då vädergudarna mirakulöst målade Saharas sand vit. Snölagret låg dessvärre inte kvar särskilt länge.

 6. Nysnö, klubbsnö, klibbsnö, skare, pulversnö, pudersnö, dagsmeja, kramsnö, blötsnö... kärt barn har många namn. Skulle ordförrådet ändå tryta så finns hjälp att få: samerna har över 100 ord att tillgå på temat snö och snörelaterade begrepp.

 7. Den 18 januari 2003 samlades inte mindre än 2473 personer vid skidanläggningen Triel i Schweiz för att delta i en ädel kamp – världens största snöbollskrig. 1162 personer stred under dagen mot en numerärt överlägsen skara på 1311. Utgången av styrkornas sammandrabbning förtäljer dock inte historien.

 

Källor: Ryytty: 3000 otroliga fakta, Kunskapens värld 1991, Aha 2006, Guinness World Records 2002, Guinness World Records 2006.

Publicerat