Gideå

I dag öppnar Gideå Livs

Nu kan Gideåborna återigen handla sin mat hemma i byn, tack vare egna insatser och bred uppslutning.

Förstämningen var stor i höstas när Icabutiken gick i konkurs. Men i dag öppnar butiken igen, i egen regi av Gideåbygdens ekonomiska förening.

Utan butik kan det gå snabbt utför för små samhällen på landsbygden. Det förstod man i Gideå och redan innan höstens konkurs fanns långt gångna planer på att Gideåbygdens ekonomiska förening skulle köpa fastigheten och hitta en arrendator.

I maj förra året började man sälja andelar och jaga sponsorpengar, med målet att få ihop 200 000 kronor. I dagsläget har man samlat in nära 320 000.

– Den enorma stöttningen från alla här i Gideå har drivit oss. Vi har lagt ned väldigt mycket tid sedan vi förvärvade fastigheten 4 januari men det har varit jätteroligt att jobba med det här, säger Göran Domeij, en av styrelsemedlemmarna i föreningen.

Någon arrendator blev det inte, i stället ska föreningen driva butiken – som nu heter Gideå Livs – på egen hand. Varuleverantör blir Axfood och en butikschef har anställts på 75 procent.

– Efter 27 år inom äldreomsorgen tänkte jag att jag ville prova något annat, så jag har tagit tjänstledigt ett halvår. Vi får väl se vad jag hinner med under den tiden, säger Marie Nilsson som får tre deltidsanställda till sin hjälp.

Gunnar Granholm, landsbygdsmentor på Länsstyrelsen, har också ett finger med i butiken.

– Jag är mentor för 28 butiker i Västernorrland som jag hjälper på olika sätt, jag tittar bland annat på bokslut och varuplaceringar. Det här kommer att gå bra, man är så driftiga här i Gideå, säger Granholm som har 30 års egen erfarenhet av att driva butik i Sollefteå.

En nyhet i butiken blir Träffpunkten, med ett litet café och möjlighet att nyttja internet. En satsning som kommunen är med och bekostar för att skapa servicepunkter på naturliga mötesplatser på landsbygden.

Invigning blir det i dagarna två. Idag är kommunalrådet Glenn Nordlund på plats och inviger och i morgon, lördag, blir det stor invigningsfest mellan 10 och 15 då man bland annat bjuder på korv, glass och ridning.




Publicerat