Nyheter/Reportage

Hantverk med modegrad

Både Gunilla och Patrik kommer fortsatt att stå stadigt på jorden. Men i framtiden kommer skofabriken i Docksta även att satsa på flera små kollektioner, designsamarbeten och andra produkter. Det är dags för de nya ägarna att visa framfötterna.

I Dockstas skofabrik vimlar det av Gunillor och Patrikar – företagets välkända slippers. Blommiga, bruna, röda och randiga står de uppradade längs med väggarna i den ljusa lokalen. De har nyligen fått sällskap av en Gunilla i mönstret Fläder från Jobs Handtryck med gröna blad mot klart blå botten. Slippern är höstens nyhet från Dockstatoffeln och den första slippers-modell som gjorts i de nya ägarna Lisa och Andreas Edins regi.

Det var ungefär ett år sedan som Lisa och Andreas tog över från Stefan Königson, skofabrikör i tredje generationen, vars farfar Ivar startade verksamheten 1923.

– Vi hade haft span på företaget ganska länge och såg en utvecklingspotential, säger Lisa och berättar att Stefan, efter att de pratat ett bra tag om saken, kände att hon och Andreas var rätt personer att ta över företaget.

Sin ovärderliga expertis om Docksta skofabrik, dess tillverkning och affärer har Stefan fortsatt att bidra med under en period och han syns fortfarande i fabrikens lokaler.

Här ligger skinn och tyg i alla tänkbara färger och mönster draperade över ställ och staplade på hyllor. Lästdelar i rött, metallic och leopardmönstrat skinn delar utrymme med stycken i brunt, beige och svart.

Stansarna som används för att ta ut de bitar som behövs för att sätta ihop en sko ser ut som pepparkaksformar och när det är klart återstår mellan 24 och 30 moment innan en färdig toffel kan lämna fabriken i Docksta.

Först ska de nåtlas, då de olika bitarna från stansningen sys ihop, därefter vankas pinning när lästen sträcks ut och görs klar. Vid bottningen sätts sulan på plats och sulkanten fräses jämn och fin och fler saker för att uppnå den slutliga finishen görs.

Produktionen av slippers har inte ändrats sedan 1923. Allt görs fortfarande för hand för att behålla den höga kvalitén och den sköna passformen. Hantverket gör varje slipper unik och Lisa är glad över att ha fått förtroendet att förvalta och utveckla den lokala klenoden.

– Vi kommer att jobba med lite special editions med roligare tyger och få exemplar samtidigt som vi håller bassortimentet konstant, säger Lisa och berättar att de även är inne på designsamarbeten, som det Docksta Skofabrik utvecklade med designern Mats Theselius.

Det samarbetet resulterade i de Brogues som snabbt blev en snackis i modesverige och som fortfarande säljer bra. Det som började som en herrslippers fick fler storlekar och nu säljs ungefär lika många till män som kvinnor.

­– Vi tänker inte trend utan vi tänker att det här kommer att bli en klassiker när vi väljer vad vi satsar på. Naturmaterial och svenskproducerat – det är samarbetena vi söker hela tiden, säger Lisa och påpekar att det ligger helt i företagets tradition.

Docksta skofabrik får till exempel läder från Tärnsjö garveri i Uppland och köper sina tyger från tidigare nämnda Jobs Handtryck som har sina kreativa rötter i en konstnärsfamilj från Dalarna.

– Det är många trendmärken som vill använda sig av till exempel Tärnsjö garveris skinn i sina produkter vilket gör att det kan vara svårt att få tag på tillräckliga mängder. Att vi är gamla kunder gör det mycket lättsammare för oss – det är en stor fördel, säger Lisa och fortsätter.

Publicerat