Utställning

Tommys liv med Mötley Crüe

Det finns samlare – och det finns passionerade samlare. Det finns fans – och det finns passionerade fans. Frågan är om det finns någon som är per passionerad av Los Angeles-bandet Mötley Crüe än danske Tommy Lee Foldrup, som numera bor i Örnsköldsvik och nu ställer ut sin gigantiska samling på museet.
– Mötley Crüe är min passion – rock solid passion.

Tommy Lee Foldrup sitter på den största privata Mötley Crüe-samlingen i Europa, han har allt från instrument och kläder till mycket privata föremål som bröllopsalbum, skilsmässopapper, journaler från rehab och handskrivna texter till låtar som aldrig utgivits. Totalt har han omkring tre ton som handlar om Mötley Crüe och medlemmarnas liv.
– Det är inte bara lådor med en massa saker – det här är mitt liv.

17 september till 19 november visas samlingen, för första gången, på Örnsköldsviks museum & konsthall. Det blir också första gången många av föremålen visas upp utanför USA.

Men hur gick det här egentligen till? Hur började allt? Tommy kliar sig på kinden med högerhanden, där han har CRÜE tatuerat på fingrarna, och börjar berätta – och han slutar aldrig.
– Jag jobbade i en skivbutik och skulle packa upp Mötley Crües andra platta ”Shout at the Devil”. Jag kände inte till gruppen men det var något med omslaget som gjorde mig nyfiken. Jag spelade plattan och efter tio minuter ville jag veta mer. När jag sedan såg livebilder på gruppen blev jag helt såld.

Intresset ökade och Tommy blev allt mer nyfiken på att lära sig mer om bandmedlemmarna, och han började gräva djupt.
– All tid vid sidan av skolan la jag på Crüe, alla pengar jag hade spenderade jag på Crüe. När jag sedan började jobba fick jag möjlighet att resa runt världen för att se dem. Jag köpte aldrig bil, ingen lägenhet, inget hus, jag gifte mig aldrig – och slapp skilja mig – och jag skaffade aldrig barn. Jag har alltid haft Crüe i fokus.

Tommy har sett bandet spela vid ofattbara 166 tillfällen. Flera gånger har han åkt till Los Angeles och genom åren har han byggt upp nära kontakter med medlemmarna. Något som också har en baksida.
– Jag är en drömmare och jag älskar fantasy och Marvel Comics. Men på samma sätt som när man är barn och upptäcker att jultomten i själva verket är pappa så var det lite sorgligt när mina hjältar blev vanliga män. Jag fick komma in i Nikki Sixx privata liv och se en helt annan bild av grabbarna. Det är en förmån och jag uppskattar vad jag fått vara med om, även om det finns sådant som jag helst inte hade velat veta. Det dödade magin lite.
– Jag har levt ett liv som få förstår, och visst kan man säga att jag levt isolerat. Under alla resor jag gjort har jag träffat många inbitna fans, men de har inte på samma sätt som jag varit villiga att offra allt för Crüe. Jag har varit med om saker jag aldrig kunde drömma om att få uppleva och det finns mycket jag vet som aldrig blivit offentligt. Det här är min passion – jag skulle kunna dö för det här bandet.

Faktum är att Tommys intensiva passion för Mötley Crüe en gång var nära att kosta honom livet. Under mitten av 90-talet var han så fokuserad på allt han ville göra i gruppens namn, alla event och VIP-träffar han var inbjuden till och ville åka på, så att kroppen sa ifrån.
– Jag kollapsade. Min far tittade förbi av en tillfällighet och hittade mig på golvet. Han ringde ambulans och jag minns nästan inget från den händelsen, annat än att jag som i en dimma hörde när pappa ringde till min mamma och grät och sa ”Tommy är död”. Men jag kom tillbaka. Jag fick en andra chans, men tog jag det lugnare? Både ja och nej. Blev jag smartare? Nej. Jag vet inte vad som skulle få mig att sluta med det här.

Tommys gigantiska samling har under många års intensivt samlande byggts upp genom köp på auktioner, fynd av privata föremål som inte går att köpa och gåvor från medlemmarna i bandet. För några år sedan började han fundera på vad han egentligen skulle göra med allt, att sälja kommer han aldrig att göra.
– I många år har jag haft en dröm att få visa upp samlingen för människor som har samma intresse och det ska bli väldigt spännande att äntligen få göra det. Det är många saker jag har som jag är mycket stolt över och jag känner mig rik – även om jag inte har några pengar – att jag gjort allt det här. Fortfarande efter 30 års samlande finns det mycket jag vill ha svar på. Jakten på nya föremål och historier ger mig energi att kliva upp på morgonen. Det finns ingen gräns där jag skulle känna mig nöjd, det är en passion som fungerar som medicin för mig.

Tommy berättar att han i runda slängar spenderat 2,5-3 miljoner kronor på sitt samlande.
– Har det varit värt det? Ja! Jag får inte en andra chans. Min mor gav mig liv – det är det största. Mötley Crüe är det näst största. Jag har fått bra kontakt med bandet och alla runt omkring, det är sådant jag aldrig kunnat köpa för pengar. Jag har aldrig ångrat att jag levt detta liv, Mötley Crüe är min passion – rock solid passion.

 

Publicerat