Övrig sport

Amanda och Elina – framtidslöften

Imorgon är det dags för de mycket lovande ö-vikstjejerna Amanda Rask, 14 år, och Elina Karvonen,15 år, att delta i senior-SM i Sollentuna och det är första gången som friidrottsklubben Vingarna i Ö-vik har två deltagare på plats. Och nu blir det spjut som gäller för de mångsidiga friidrottarna.


– Det är så kul med friidrott eftersom det finns många olika grenar att välja bland, konstaterar Amanda tvärsäkert.

Elina sysslade med olika lagidrotter tidigare och lite av varje i idrottsväg, men kom fram till att hon att ville satsa på friidrott, eftersom då ”hänger det bara på en själv” som hon uttrycker det.  På Ungdoms-SM för ca tre veckor sedan, i skånska Vellinge, tog Elina tre imponerande guld i grenarna slägga. diskus och spjut.

Flickorna tränar ca fem gånger i veckan, ofta dubbla dagspass undersommarhalvåret med teknik och fysträning på Skyttis finfina friidrottsanläggning och vintertid blir det mycket teknik och styrketräning inomhus.

Att få vara med i SM betyder mycket för de två, framför allt kanske med tanke på att få erfarenhet om att tävla i större mästerskap eftersom ett Europa-OS i Ungern och ett ungdoms-VM i Kenya kan bli verklighet nästa år.

Kjell-Åke Karvonen, pappa till Elina och flickornas tränare, tycker att båda tjejerna är ambitiösa och mogna och som kan utvecklas mot något stort.
Om Amanda, som han tränat under det senaste året säger han:
– En glad, mogen tjej som har lätt för att ta till sig tekniska råd på rätt sätt, en otrolig tävlingsmänniska, en riktig vinnare.

Om dottern Elina:
– Hon har aktionssnabbheten, som är svår att hitta hos tjejer, mycket lovande i både slägga och spjut och förhoppningsvis blir det ungdoms- VM för hennes del nästa år.

Usain Bolt är Amandas stora idol och Betty Heidler, släggkastare från Tyskland, har varit Elinas stora förebild under många år och vem vet, kanske har vi två nya idolämnen från Vingarna i Ö-vik inom ett antal år.



 

Publicerat