Friluftsliv

Vad säger Allemansrätten om skyddade områden?

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på. Läs här vad som gäller vid skyddade områden.

Allemansrätten i skyddade områden

I skyddade områden, exempelvis i nationalparker eller naturreservat, finns särskilda bestämmelser för att skydda natur och kultur. Bestämmelserna kan innebära att allemansrätten är begränsad. Men ibland kan den också vara utökad.

Allemansrätten är ofta utökad i områden som skyddats till förmån för friluftslivet. Där kan det exempelvis vara tillåtet att tälta flera nätter på samma plats. 

De områden där allemansrätten kan vara begränsad eller utökad kan till exempel vara:

  • nationalparker eller naturreservat
  • Natura 2000-områden
  • naturminnen
  • strandskyddsområde
  • djur- och växtskyddsområde
  • kulturminne eller kulturreservat 

Vad gäller?

Bestämmelserna kallas föreskrifter och gäller alla, markägare och besökare. Föreskrifterna kan se olika ut från område till område, beroende på vad som krävs för att skydda de värden som finns där.

Det kan exempelvis vara förbjudet att elda, lägga till med båt eller ha med sig hund i området. Cykling och ridning kanske är tillåtet, men bara på markerade leder. Bärplockning är ofta tillåten, även om du ibland bara får plocka så mycket som du kan äta på plats.

Skyltar informerar

Bestämmelserna finns ofta uppsatta på skyltar. De kan finnas vid ingången till ett skyddat område. Många gånger finns där också annan information som hjälper dig att hitta och som berättar om områdets natur- och kulturvärden.

Meningen är att du som besökare ska få en intressant och givande vistelse. Då är det viktigt att veta varför området är värdefullt och har skyddats.

Läs föreskrifterna

I föreskrifterna för respektive nationalpark kan du läsa vilka regler som gäller. 

För att få reda på föreskrifterna för ett visst naturreservat kan du vända dig till kommunen eller länsstyrelsen. Länsstyrelsen kan också ge information om när du inte får besöka länets fågel- och sälskyddsområden.

Publicerat