Musik

Dans & Spelstämma i Anundsjö

Vis- och låtkurs, workshop i både gammeldans och internationella danser, musiksaga för de yngre, allspel, alldans och avslutande konsert med HomeCraft. 30 juli sjuder det av dans och musik kring Anundsjö hembygdsgård.

Efter 40 år i Själevad har den traditionella spelmansstämman stämman flyttat till Bredbyn och det vackra området kring Anundsjö hembygdsgård.
– Superroligt! Vi har hela det här fina området som inte används så mycket, men nu blir det liv och rörelse här, säger Mona-Lisa Mårtensson, kassör i Anundsjö Hembygdsförening.

Anders Eriksson, riksspelman och ledare för Örnsköldsviks Nya Spelmanslag, betonar också namnbytet på stämman.
– Många tror att det bara är spelmän som får komma på spelmansstämmor, därför har vi bytt namn till dans- och spelstämma för att bättre visa på vad det handlar om. Vi tog bort ”man” också, säger Anders och hoppas att Anundsjöborna sluter upp och kommer i hundratals.

När det gäller dans kan Anundsjöringen glädja sig åt ett uppsving med nya dansare och på stämman provar man också något nytt.
– Stämmor har alltid allspel för alla som vill vara med, nu kör vi även alldans till allspelet. Vi blir också lite internationella när vi bjuder in dansare från asylboenden som kan lära oss sina traditionella danser, säger Marina Viström, dansinstruktör i Anundsjöringen.

Rikskända sångerskan Emma Härdelin uppträder med sin nya trio HomeCraft, Magdalena Eriksson och Alva Granström bjuder på musiksagan Lilla trollet Skrutt och i övrigt blir det musik och dans av bland andra Silverlaget, Gun-Britt och dom, Lindmarks, Anundsjöringen, Nolagillet och Örnsköldsviks Nya Spelmanslag.

 

Publicerat