Samhällsinformation

#ungutveckling – för alla mellan 15 och 24

Nystartad hjälp för unga att finna sysselsättning.


För dig som är ung finns nu hjälp och stöd att få för att finna en väg in till sysselsättning – i form av jobb, praktik eller studier. På Torggatan 10 hittar du hjälp och stöd för din utveckling, i en nystartad verksamhet som växer.

På Torggatan 10, i hörnet nedanför ingången till bland annat Arbetsförmedlingen och Skatteverket, finns sedan en tid tillbaka två aktörer – den ekonomiska föreningen Destination Jobb och projektet Plattform U.

Destination Jobb bildades i januari 2014 och är ett samverkansprojekt mellan skolan och arbetsgivare i Örnsköldsviks kommun. Föreningen fungerar som ett nav mellan dessa och arbetar för att motivera och inspirera ungdomar, och för att visa vikten av att utbilda sig och skapa större möjligheter för ungdomar i arbetslivet.

Genom Destination Jobb kan du bland annat söka till sommarlovsentreprenör. Det innebär att du som går första eller andra året på gymnasiet har möjlighet att driva och tjäna pengar på din egen företagsidé. Varje företag får också 2 000 kr i startbidrag. Läs mer på destinationjobb.se.

Plattform U är delfinansierat av Europeiska socialfonden och är ett projekt i den kommunövergripande satsning som Örnsköldsviks kommun beslutat om för att motverka ungdomsarbetslöshet och utanförskap. Här erbjuds coachning för dig som är mellan 15 och 24 år och som inte pluggar, arbetar eller är inskriven på Arbetsförmedlingen.
– Plattform U riktar in sig på de som står längst ifrån arbetslivet och syftet är att kunna möta dessa ungdomar utifrån deras individuella behov, säger projektledaren Marina Rönnfjord Vedin.

Destination Jobb och Plattform U är nu två delar av #ungutveckling, en mötesplats som öppnade dörrarna 12 april och som även Örnsköldsviks Folkhögskola är involverad i.  
– Vi bygger successivt vidare nu under våren. Arbetsförmedlingen är redan involverad och planen är att de ska finnas på plats inom kort, och Försäkringskassan ansluter till hösten, säger Birgitta Torgrimson, utvecklingsstrateg på kompetensenheten hos kommunens tillväxtavdelning och samordnare för #ungutveckling.

Tanken är att #ungutveckling ska fungera som en väg in för dig som ung när det gäller att få stöd för att hitta en sysselsättning, till exempel jobb, praktik eller studier. Hos #ungutveckling vill medarbetarna hjälpa till att synliggöra nya vägar och nya mål i ditt val av yrke och/eller utbildning.

Förutom Destination Jobb och Plattform U kommer så småningom aktörer som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Örnsköldsviks Folkhögskola att finnas på plats i lokalerna på Torggatan 10 vid olika tillfällen i veckan.
– Det styrs en del av vilka behov och önskemål som finns hos dig som ung. Vi är lyhörda för vad det finns för behov och vad de unga vill ha av oss, säger Birgitta Torgrimson och skickar med en uppmaning till alla mellan 15 och 24 år:
– Kom gärna förbi eller hör av dig om du har tankar kring vad #ungutveckling skulle kunna innehålla, eller vilka aktiviteter vi kan arrangera.

Vill du komma i kontakt med #ungutveckling nås samordnare Birgitta Torgrimson på 0660-889 51 eller birgitta.torgrimson@ornskoldsvik.se. Plattform U nås på plattform.u@ornskoldsvik.se.


 

 

Publicerat