Musik

Claes Janson sjunger Totta

Hyllning till Köpmanholmens bluesman på Brux 7 maj.

19 juni 2005 lämnade Totta Näslund jordelivet, men hans musikaliska gärning lever ständigt vidare. Nu är Claes Jansons och Micke Finells hyllningsplatta ”Sluskblues” ute och lördag 7 maj blir det konsert på Brux.

"Mil efter mil", "Clown i mina kläder", "Bara om min älskade väntar", "Maria Magdalena" och gamla Nationalteaterklassikern "Livet är en fest". Det är några av låtarna som finns på nysläppta plattan ”Sluskblues – en hyllning till Totta” med Claes Jansson och Internationalorkestern. Låtar som också kommer att spelas på hyllningskonserten på Brux.

– Jag spelade jättemycket med Torsten från tidigt 90-tal i flera olika konstellationer. Han var också en nära vän och han sjöng på mitt bröllop, berättar musikaliske mångsysslaren Micke Finell, saxofonisten som var med och grundade The Refreshments.
– En dag när jag var ute och körde bil hörde jag en Totta-låt jag inte kände igen, men då visade det sig att det var Claes Janson. Sedan hittade jag det perfekta bandet för att göra en Totta-hyllning och jag kollade om Claes ville sjunga. Han blev jätteglad och vi började samla in material och välja ut låtar.

– Min koppling till Totta är kanske inte så oerhört stark, men emotionellt och musikaliskt tycker jag Totta tillhör de riktigt stora. Jag känner mig som en frände musikalisk, han var en tolkare och han gjorde det som låg närmast hans hjärta. Det är samma sak med mig, säger Claes Janson och erkänner att han kunde vara lite skraj för Totta.
– Han var en kaxig jävel, men det gillade jag. Vi medverkade tillsammans på den sista inspelningen han gjorde. På plattan ”4 kungar och en dam” med Bohuslän Big Band där Totta skulle göra tre låtar men bara hann med en – ”Mackie Kniven”.

På ”Sluskblues – en hyllning till Totta” blev det 14 spår som valdes ut och förutom Claes Janson medverkar bland andra Plura Jonsson, Jack Vreeswijk, Louise Hoffsten och Kalle Moraeus.
– Det kändes naturligt att göra det här, det rimmade bra och jag gillar framförallt Dan Hylanders och Pluras låtar, säger Claes som just kommit hem från en tur till Korfu där han spelat ihop med samma band som han kommer med till Örnsköldsvik.
– Jag gillar det här bandet, vi funkar jättebra både socialt och musikaliskt. Vi sätter ihop ett mastigt program där vi spelar hela plattan plus en radda andra låtar.

Internationalorkestern består förutom Micke Finell av Micke Areklew, Brian Marston, Peter Klaxman och Peder Sundahl. Konsertarrangör är Brux.

 

Publicerat