Motor

Klappat och klart för landets äldsta bilutställning

I Örnsköldsvik är den lika självklar som vårstädning och däckbyte. På söndag den 1 maj arrangeras i vanlig ordning den årliga bilutställningen och motorshowen. För 40:e året i rad.

Ingen annan bilutställning och motorshow har så många år på nacken som den som Swedish Hot Rod Association Örnsköldsvik (SHRA) arrangerar varje år i Magasinet-garaget.
– Där ligger vi i solklar topp. Klubbar som kommer närmast har bilutställningar med 20-25 år på nacken, säger Jonas Lundgren, ordförande och den som tillsammans med Bosse ”Bildoktorn” Andersson kommer att vara speaker under arrangemanget.

Förutom det celebra besöket firar bilutställningen jubileum med en burlesk show och passar även på att marknadsföra klubben lite extra.
– Lagom till vårt 40-årsjubileum har garaget fräschats upp med vita väggar. Tidigare har vi varit tvungna att lägga mycket kraft på belysningen, vilket förmodligen blir lite lättare nu, säger Jonas Lundgren.

Närmare 70 ekipage är anmälda och cirka häften av utställarna kommer utanför kommungränserna.
– Det blir många fina grejer att kika på. Vi har en målsättning att alltid försöka förnya oss och skapa ett ännu bättre arrangemang jämfört med förra året, säger Jonas.

Närmare 40 funktionärer har föreningen igång för att söndagens evenemang ska flyta smärtfritt. Det handlar om ett digert förarbete, men även mycket jobb under söndagen samt att ställa allt i ordningen igen efter utställningen.
– Visst skulle vi kunna ställa till med en rejäl fest och fira att vi än en gång klarat av det här, men alla brukar vara så himla trötta. Det brukar bli en pizza i klubblokalen och sedan åker vi hem och sover, säger Jonas med ett skratt.

Tillsammans med klubbkamraterna, och förmodligen ett flertal bilälskare i Örnsköldsvik, ser han fram emot söndagens vårtradition.
– Från en medlem i klubbens första styrelse har vi fått en affisch från den första utställningen för 40 år sedan. Den affischen kommer att pryda utställningen och få en speciell plats, säger Jonas som varit aktiv i SHRA Örnsköldsvik sedan millennieskiftet.
– Skriv också att vi kör dragracing i Kubbe den 21 maj.
Nu är det gjort.

Publicerat