Nyheter/Reportage

”Fantastiskt roligt”

På skottdagen den 29 februari delar Örnsköldsviks kommun och Tidningen 7 ut sitt årliga miljöpris och bland nominerade företag finns BAE Systems Hägglunds.
– Fantastiskt roligt att initiativet uppskattas, säger produktionschefen Peter Sedin.

MiljÖrnen är ett miljöpris som Örnsköldsviks kommun instiftat i samarbete med Tidningen 7. Priset delas ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag och ges till de som under året bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller medverkat till annan positiv utveckling på miljöområdet.

Anledningen till BAE Systems Hägglunds nominering stavas den imponerande solcellsanläggningen som täcker två av fasaderna på fabriken i Gullänget. En investering på närmare 8,5 miljoner kronor med ett statligt stöd på drygt en miljon. Med sina 1465 solpaneler och en yta på totalt 2500 kvadratmeter är anläggningen den största solcellsfasaden i Norden. Den installerade toppeffekten blir cirka 370 kW, och elproduktionen beräknas bli 237 000 kWh per år.
– När vi insåg att vi måste göra något åt fasaderna föddes idén att gå ett steg längre. Roligt att det uppskattas och att vi blir uppmärksammade på det här viset. Förhoppningsvis inspirerar det andra aktörer att följa efter, säger Peter Sedin.

Senaste årens vinnare
2014: Sekab (företag), Anders Lindström (privatperson/organisation eller förening).
2013: Övik Energi, Jenny & Jan-Ove Lundqvist.
2012: Processum Biorefinery Initiative, Ingmar Andersson.
2011: El-Forest AB, Helen Forsgren.
2010: Prismalence, Anne-Li Öman.
2009: Botniabanan AB, Själevads IK.

Har du en bra idé som kan inspirera andra eller känner du någon som har det så mejla ditt förslag till nominering till:
redaktion@7an.se märk e-postmeddelandet med MiljÖrnen
 

Publicerat